Biblioteca antroposofică


Rudolf Steiner

TEZE ANTROPOSOFICE

GA 26


CUM TREBUIE FOLOSITE TEZELE


Īn tezele editate la Goetheanum se doreste să se dea membrilor ce vor să fie activi īn Societate imboldul de a trata unitar conținutul acțiunii antroposofice. Dacă ne aplecăm săptămānal asupra acestor fraze, vom descoperi că ele reprezintă un īndrumar al felului īn care trebuie să te adāncești īn materialul ciclurilor existente și al ordinii īn care ele trebuie prezentate īn adunările de ramură.

Fără īndoială, ar fi de dorit ca săptămānal, imediat după ținerea conferințelor de la Goetheanum, conținutul acestora să fie făcut cunoscut tuturor ramurilor. Puteți să vă imaginați ce aparatură tehnică complicată este necesară īn acest scop. Desigur, īn acest sens din partea Prezidiului de la Goetheanum se face, și se va face īn continuare, tot ce este posibil. Dar trebuie să avem īn vedere și posibilitățile existente. Intențiile exprimate la Congresul de Crăciun se vor realiza. Avem nevoie īnsă de timp.

Deocamdată sunt avantajate ramurile ce au īn cadrul lor membri ce vizitează Goetheanumul, īntrucāt ei pot auzi conferințele și pot prezenta conținutul lor īn adunările de ramură. și ramurile ar trebui să recunoască că trimiterea la Goetheanum a acestor membri este un lucru bun. Nu ar trebui īnsă să se subestimeze nici munca ce s-a depus deja īn Societatea antroposofică și care constă īn tipărirea de cicluri de conferințe. Cine are īn față aceste cicluri sau īși amintește după titluri materialul cuprins īn unul sau altul dintre ele și apoi se apleacă asupra tezelor va observa că īntr-un ciclu găsește ceva care continuă cele spuse īntr-o teză și īn alt ciclu altceva. Prin citirea mai multor lucruri aflate disparat īn diverse cicluri, se pot găsi punctele de vedere din care se poate vorbi īn sprijinul celor expuse īn teze.

Acționăm ca adevărați risipitori īn Societatea antroposofică, dacă lăsăm complet nefolosite ciclurile tipărite și vrem să primim mereu doar „ultimele noutăți“ de la Goetheanum. Este ușor de īnțeles și faptul că, treptat, orice posibilitate de a tipări ciclurile ar trebui să īnceteze, dacă acestea n-ar fi folosite din plin.

Mai intră īn discuție și un alt punct de vedere. Īn răspāndirea conținutului antroposofiei sunt necesare īn primul rānd conștiinciozitate și simț de răspundere. Trebuie ca ceea ce se spune despre lumea spirituală să fie adus īntr-o formă īn care imaginile realităților și entităților spirituale care sunt date să nu fie expuse unei īnțelegeri greșite. Cine aude o conferință la Goetheanum poate avea o impresie nemijlocită. Cānd reproduce conținutul acesteia, impresia respectivă poate răsuna īn el ca ecou și astfel respectivul să fie īn stare să formuleze lucrurile īn așa fel, īncāt ele să poată fi īnțelese corect. Dacă mijlocitorul va fi un al doilea sau al treilea, probabilitatea de a se strecura inexactități va fi din ce īn ce mai mare. Toate aceste lucruri trebuie bine chibzuite.

și, desigur, cel mai important este un alt punct de vedere. Este vorba ca materialul antroposofic să nu fie doar audiat sau lecturat īn mod exterior, ci să fie și receptat cu ființa sufletească vie. Este esențial ca cele receptate să fie gāndite și simțite īn continuare. Acest lucru ar trebui stimulat chiar prin teze, făcāndu-se referire la ciclurile tipărite existente deja. Dacă acest punct de vedere este luat prea puțin īn considerare, niciodată ființa antroposofiei nu se va putea revela prin intermediul Societății antroposofie. Se spune, doar cu aparentă dreptate: la ce-mi folosește să ascult atātea lucruri despre lumile spirituale, cānd eu īnsumi nu pot privi īn astfel de lumi? Nu se ia īn considerare faptul că această privire este favorizată, atunci cānd prelucrarea conținutului antroposofic este gāndită așa cum am indicat-o noi aici. Conferințele de la Goetheanum sunt astfel ținute, īncāt conținutul lor poate acționa mai departe viu și liber īn sufletele celor care ascultă. La fel este conceput și conținutul ciclurilor. Īn el nu avem un material mort, destinat doar unei comunicări exterioare; aici se găsește un material care analizat din diverse puncte de vedere stimulează privirea īn lumile spirituale. Nu trebuie să-ți spui: conținutul conferințelor īl ascult; cunoașterea lumii spirituale mi-o īnsușesc prin meditație. Īn felul acesta nu ajungi niciodată să īnaintezi cu adevărat. Ambele trebuie să acționeze simultan īn suflet. Continuarea atāt a activității de gāndire, cāt și a celei de simțire pe marginea conținutului antroposofic constituie de asemenea un exercițiu sufletesc. Dacă procedăm cu acest conținut īn modul descris aici, ne familiarizăm cu contemplarea īn lumea spirituală.

Īn Societatea antroposofică se vede totuși mult prea puțin că antroposofia nu trebuie să fie o teorie searbădă, ci viață adevărată. Viață adevărată, aceasta este esența ei, iar dacă se face din ea o teorie searbădă, ea nu este o teorie mai bună decāt altele, ci una mai rea. Dar ea ajunge o teorie abia atunci cānd noi o facem așa, cānd o omorām. Se vede īncă mult prea puțin faptul că antroposofia nu este doar o altă concepție despre lume decāt cele pe care le cunoaștem, ci că ea trebuie receptată și īntr-alt fel. Doar īn acest alt fel de receptare putem recunoaște și viețui ființa sa.

Goetheanumul ar trebui privit ca centrul necesar al muncii și activității antroposofice; nu trebuie pierdut īnsă din vedere ca īn ramuri să poată fi valorificat și materialul antroposofic adunat pānă acum. Ceea ce se face la Goetheanum poate fi treptat, treptat o prezență cāt se poate de vie īn cadrul īntregii Societăți antroposofice, dacă există un număr cāt mai mare de membri care, din īnsăși viața ramurii, să se apropie de Goetheanum și, īn măsura īn care le este posibil, să participe la acțiunea lui vie. Toate acestea trebuie făcute īnsă cu interioritate; cu „comunicarea“ exterioară a conținutului din fiecare săptămānă nu merge. Prezidiul de la Goetheanum va avea nevoie de timp și va trebui să găsească īnțelegere la membri. Atunci va putea el să acționeze īn sensul Congresului de Crăciun.


76. Dacă vrem să realizăm o reprezentare a primei Ierarhii (Serafimi, Herevimi, Tronuri), va trebui să īncercăm să ne formăm niște imagini īn care spiritualul (vizibil doar suprasensibil) se revelează acționānd īn forme care apar īn lumea senzorială. Conținutul gāndurilor relativ la prima Ierarhie trebuie să fie: un spiritual formulat metaforic printr-o imagine sensibilă.

77. Dacă vrem să realizăm o reprezentare a Ierarhiei a doua (Kiriotetes, Dynamis, Exusiai),va trebui să īncercăm să ne formăm imagini īn care spiritualul se revelează nu īn forme perceptibile senzorial, ci īntr-un mod pur spiritual. Conținutul gāndurilor relativ la Ierarhia a doua trebuie să fie: un spiritual formulat metaforic nu printr-o imagine sensibilă ci printr-una pur spirituală.

78. Dacă vrem să realizăm o reprezentare a Ierahiei a treia (Arhai, Arhangheli, Īngeri), va trebui să īncercăm să ne formăm imagini īn care spiritualul se revelează nu īn forme perceptibile senzorial, nici īn mod pur spiritual, ci așa cum se articulează gāndirea, simțirea și voirea īn sufletul omenesc. Conținutul gāndurilor relativ la Ierarhia a treia trebuie să fie: un spiritual formulat metaforic printr-o imagine sufletească.