Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
NOUA SPIRITUALITATE ŞI TRĂIREA LUI HRISTOS

GA 200; GA 182


Traducere din limba germană
Petre Papacostea


Această carte reuneşte un ciclu de şapte conferințe ținute la Dornach între 17 şi 31 octombrie 1920,
apărute sub titlul
 DIE NEUE GEISTIGKEIT UND DAS CHRISTUS-ERLEBNIS DES ZWANZIGSTEN JAHRUNDERTS,
Verlag der Rudolf Steiner – Nachlassverwaltung, Dornach/Schweiz, 1970, GA 200,

precum şi două conferințe de sine stătătoare ținute la Zürich la 9 şi 16 octombrie 1918
(WAS TUT DER ENGEL IN UNSEREM ASTRALLEIB?; WIE FINDE ICH DEN CHRISTUS?),
apărute în 1975, Rudolf Steiner Verlag, Dornach/Schweiz, GA 182


© Toate drepturile pentru traducerea în limba română sunt rezervate
Editurii UNIVERS ENCICLOPEDIC
București 2001


coperta cartii

COLECȚIA INIȚIERI
Seria Biblioteca antroposofică

Coordonatorul colecției: Dr. PETRE PAPACOSTEA
Redactor: MARIA STANCIU
Tehnoredactori: LILIANA KIPPER, DANIELA DUMITRIU
Concepția grafică a copertei: VENIAMIN & VENIAMIN



Societatea antroposofică din România
Strada Vișinilor nr. 17, sector II, București


ISBN 973-97230-3-9



coperta spate

COPERTA IV

După încheierea epocii greco-romane, a patra din evoluția omenirii, a cărei caracteristică a constat în dezvoltarea sufletului rațiunii, începând cu secolul al XV-lea a început epoca actuală, care va continua până la jumătatea mileniului al patrulea, în care evoluția omenirii va desăvârşi dezvoltarea sufletului conştienței.

În conferințele cuprinse în acest volum, Rudolf Steiner analizează stadiul a trei curente culturale rezultate din decăderea Imperiului roman: viața spirituală decadentă caracteristică culturii orientale, dezvoltarea gândirii adecvate vieții economice în vest, găndirea logic-dialectic-juridică din zona intermediară. „Am ajuns, spune autorul, la momentul în care în întreaga umanitate trebuie să se răspândească o înțelegere egală pentru cele trei domenii.”

Acest lucru nu este posibil decăt printr-o implicare conştientă, activă a cât mai multor oameni la evenimentele unei evoluții la care participă în egală măsură ei şi ierarhiile spirituale superioare omului. În acest context, este prezentată importanța înțelegerii actuale a Misteriului de pe Golgota, care va însoți reîntâlnirea unui număr mereu crescănd de oameni cu Hristos, în lumea suprasensibilă, începând chiar din a doua parte a secolului al XX-lea.

biolog dr. Petre Papacostea





CUPRINS

Treptele adevărului (biolog dr. Petre Papacostea)

În legătură cu publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

CONFERINȚA IDornach, 17 octombrie 1920
Puncte pregnante ale istoriei mondiale; abordare simptomatică a istoriei. Disputa dintre filosoful francez Alkuin şi un gânditor grec asupra esenței morții în jurul anului 800 d.Hr. Influențele vieții spirituale orientale asupra centrului şi vestului. Platonicism şi aristotelism. Cultura estului: viață spirituală decadentă; cultura vestului: gândire adecvată pentru viața economică; centrul: gândire logic-dialectic-juridică care se ocupă cu ceea ce trăieşte omul între naştere şi moarte şi este aptă a organiza domeniul statal-juridic; cultura Eului. „Am ajuns în acel punct al evoluției umane în care asupra întregii umanități trebuie să se extindă o înțelegere egală a celor trei domenii.” Necesitatea dezvoltării universității libere şi fundarea uniunii şcolare universale.
CONFERINȚA a II-aDornach, 22 octombrie 1920
Dezvoltarea conştienței Eului cu începere din secolul al XV-lea. Tripartiția în decursul istoriei. Ființele elementare care acționează împotriva ideii tripartiției în vest şi în est.
CONFERINȚA a III-aDornach, 23 octombrie 1920
Dezvoltarea a trei curente din romanitatea în declin. Omul centrului între est şi vest. Economie nouă, jurisprudență în repaus, viața spirituală încheiată.
CONFERINȚA a IV-aDornach, 24 octombrie 1920
Scrisorile estetice ale lui Schiller şi „basmul” lui Goethe în legătură cu antroposofia şi tripartiția.
CONFERINȚA a V-aDornach, 29 octombrie 1920
Transformarea structurii sufletului omenirii începând cu secolul al XV-lea. Scăderea intensitătii cunoaşterii. Apariția intelectualismului şi dezvoltarea libertății umane. Forța intelectuală a omului şi nostatgia cunoaşterii.
CONFERINȚA a VI-aDornach, 30 octombrie 1920
Dezvoltarea intuirii lui Hristos, de la gnosă până în prezent. Interzicerea de către Biserică a citirii evangheliilor. Calea imaginațiunilor. Reapariția lui Hristos.
CONFERINȚA a VII-aDornach, 31 octombrie 1920
Lupta spirituală viitoare, între est şi vest. Trăirea lui Hristos în secolul al XX-lea. Transformarea dispoziției sufleteşti a omenirii, începând din secolul al XV-lea.
CE FACE ÎNGERUL ÎN CORPUL NOSTRU ASTRAL?Zürich, 9 octombrie 1918
Acțiunea ierarhiilor în om şi acțiunile opuse ale lui Lucifer şi Ahriman
CUM ÎL GĂSESC PE HRISTOS?Zürich, 16 octombrie 1918
Situația umanității în vremea Misteriului de pe Golgota. Tertulian. Anul 666. Impulsurile de la Gondishapur. Regăsirea lui Hristos.

Note

DESENELE LA TABLĂ