Va deveni oare în Silezia de nord, spre chinul populației sale, în dauna economiei, spre distrugerea tuturor bunurilor culturale, lipsa de pace, războiul ascuns și deschis lăuntric, stare de durată? Este permis ca Silezia de nord să rămână focarul unei amenințări permanente a păcii pentru Europa?
Nu! Dar cum se poate împiedica acest lucru?
Problema Sileziei de nord este o problemă europeană. Căci întreaga Europă îndreaptă gândurile și dorințele îngrijorate asupra prosperării economice a industriei, și în special asupra prețioaselor rezerve de cărbuni ale Sileziei de nord. Silezia de nord are o importanță decisivă pentru circuitul economic european. Problemele spiritual-culturale și sarcinile acestui domeniu, aflat la mijloc între Europa de est și cea centrală atârnă greu în balanță. Spiritualitatea populației din Silezia de nord se poate manifesta în sens corect numai atunci când aici va fi găsită o adevărată soluționare a problemei naționalităților. Cu aceasta s-ar dobândi ceva decisiv și în privința instalării unei noi epoci a relațiilor dintre popoare.
Tot așa, și însănătoșirea relațiilor politico-statale constituie, în sensul interesului european, o cerință necondiționată ca Silezia de nord să nu devină un focar politic de neliniște, care să pună în permanență sub semnul întrebării pacea Europei.
Astfel că problema împărțirii Sileziei de nord constituie o problemă a însănătoșirii economice, juridic-politice și cultural-spirituale a întregii Europe. Versailles, St. Germain și Spa [Nota 129] nu au adus nimic mai mult decât o soluționare a problemelor economice și sociale. Deoarece însă problema Sileziei de nord poate fi soluționată numai în marele context al unei noi configurări cu adevărat conforme timpului nostru a relațiilor europene, nici o soluționare actuală a acestor probleme, soluționare situată pe terenul adevărului, nu va putea fi altceva decât o stare trecătoare. De aceea, în Silezia de nord trebuie creată în mod conștient o asemenea stare de tranziție. Nici renumitele paisprezece puncte ale lui Wilson, străine de viață, a căror aplicare asupra vieții reale constituie în special în Est o imposibilitate, și nici metodele constrictive ale unei epoci depășite nu pot duce la o reconstrucție a vieții europene. La această reconstrucție se poate ajunge numai dacă ne este clar că, în fond, este vorba de trei domenii diferite:
Viața economică
Viața juridic-politică
Viața cultural-spirituală
În statele de până acum, aceste trei domenii au fost contopite laolaltă, și din acest amalgam au provenit în ultimă instanță stările haotice ale prezentului. Singura structurare conformă cu realitatea a vieții sociale, poate consta de aceea numai într-o autonomizare a acestor trei domenii. Calea în acest sens este indicată de tripartiția organismului social.
Ea necesită ca statul să renunțe la a menține în sfera puterii sale pe de o parte economia, și pe de altă parte viața spirituală.
De viața economică mai aparțin atunci numai producția de mărfuri, distribuirea mărfurilor și consumul acestora, care trebuie administrate pe „baza asociativă” a înțelegerilor obiective. Atunci producătorii și consumatorii din diferitele țări vor regla prin activitate comună, neîmpiedicați de relațiile de putere statale și politice, satisfacerea tuturor necesităților.
Componenta spirituală a organismului social tripartit cuprinde știința, arta, religia, întreaga esență educațională și jurisprudența. Toți acești factori spiritual-culturali își pot îndeplini sarcinile doar în deplina libertate față de intervențiile statale, fecundând în mod corect viața socială. Viața spirituală, cultura, trebuie să se configureze prin libera colaborare a tuturor personalităților individuale creatoare de tărâm spiritual, și să-și formeze sieși un corp administrativ propriu.
Elementul central, partea juridico-politică a organismului social, rămâne atunci în primul rând activitatea polițienească și administrativă, pe baze juridice; aceasta va fi reglată de către un parlament ales în mod democratic. Și deoarece acest parlament se va preocupa numai de probleme pur statale și politice, el nu va putea deregla nici viața economică, și nici pe cea spirituală.
(Alte amănunte în privința tripartiției organismului social pot fi dobândite din cartea Puncte centrale ale problemei sociale de Dr. Rud. Steiner, Editura «Der Kommende Tag» SA, Stuttgart Champignystr. 17, ca și din săptămânalul ce apare în aceeași editură, «Tripartiția organismului social» și al restului literaturii competente).
Numai printr-o asemenea structurare a organismelor sociale din Europa s-ar putea desfășura circuitul economic independent de granițele statale politice, dincolo de acestea, și în conformitate cu propriile sale legități. – Tot așa, vor fi posibile și schimburile spirituale dintre popoarele separate prin granițe politice, dincolo de aceste granițe și neîmpiedicate de politicile de putere statală.
Înainte ca să se fi realizat în întreaga Europă o asemenea tripartiție sănătoasă a organismelor sociale în diversele state, nu poate fi soluționată definitiv nici problema Sileziei de nord, dacă e să se aplice o soluție conformă cu realitatea.
Tocmai în Silezia de nord relațiile existente impun cu toată tăria o asemenea tripartiție.
Aici se luptă două culturi, două individualități de popoare, care se întrepătrund reciproc pentru a găsi posibilitatea să conviețuiască. Esența școlară și jurisdicția sunt cele mai importante puncte care dau prilej conflictelor. Și numai prin eliberarea de tutela statală a vieții spirituale pot fi soluționate în Silezia de nord aceste probleme arzătoare. Atunci se vor putea dezvolta alăturat cele două culturi, cea germană și cea poloneză, în conformitate cu forțele lor vitale, fără ca vreuna dintre ele să se teamă de o violare din partea celeilalte, și fără ca statul politic să adopte o atitudine partinică, de o parte sau de alta. Fiecare naționalitate va putea avea nu numai propriile sale instituții de formare, ci și propriile sale corpuri administrative pentru viața culturală, astfel încât frecușurile să fie excluse. Și dacă și circuitul economic s-ar desprinde în Silezia de nord de elementul politic și statal, problemele economice sileziene s-ar putea încadra în economia generală a Europei și soluționa numai prin înțelegerea dintre economiștii țărilor implicate.
În prezent, doar următoarele constituie singurele măsuri adecvate realității, și care fac posibilă viața:
Ținutul Sileziei de nord respinge temporar alipirea la vreunul din statele învecinate, până când în el se va trezi înțelegerea pentru tripartiția socială. El se constituie în așa fel încât factorii săi economic se administrează singuri – la fel ca și factorii săi spirituali. Se creează un acord dintre cele două tipuri de factori, printr-un organism juridic-polițienesc provizoriu, care se extinde numai asupra ținutului său, și rămâne în această stare până la limpezirea relațiilor din întreaga Europă.
În ciuda faptului că această stare este temporară, dacă ea este realizată apare ca un exemplu de urmat pentru măsurile care trebuie luate în întreaga Europă pentru însănătoșirea relațiilor sale.
Numai o miopie spirituală poate considera că acest apel nu este adresat în spiritul german. O mentalitate cu adevărat germană a gândit întotdeauna astfel lucrurile.
Așadar, locuitori ai Sileziei de nord, reuniți toate ramurile vieții voastre economice în asociații independente de stat! Declarați esența educațională și de învățământ ca fiind independentă de stat, și puneți-o sub o administrare proprie. Constituiți provizoriu o viață statală politic-administrativă parlamentară, până când relațiile europene vor primi bază mai sănătoasă! De ajutor pentru voi este numai ceea ce puteți impune Antantei din aceste cerințe. Toate celelalte sunt fără valoare pentru voi.
Asociația pentru tripartiția organismului social
Grupul Breslau.
Solicitați consilieri în problema tripartiției sociale și a Sileziei de nord la grupul local din Breslau al Asociației pentru tripartiția organismului social, Breslau, Keiser-Wilhelm-Strasse 16, 2 Treppen.