Pentru a pătrunde în Misteriul rosicrucian al lui Goethe există două căi, una exoterică și una esoterică sau ocultă. Calea esoterică se urmează prin studiul acelor compoziții poetice ale lui Goethe, care sunt o expresie exterioară a concepțiilor sale rosicruciene și a cunoștințelor sale referitoare la acestea.
Dintre ele fac parte:
1. Poezia „Taine”. Ea prezintă Misteriul Lojei celor 12, cu al 13-lea în vârf. Conținutul este o aluzie la viețuirile din Curtea exterioară/antecamera inițierii-Parsifal a rosicrucienilor (inițiere – Graal).
2. Fondul din „Faust”. Homunculus este corpul astral; mersul la „Mume” este descrierea căutării „Triunghiului de aur” și a „Cuvântului pierdut”.
3. Pasajele din „Wilhelmm Meister” care înfățișează „peregrinarea și transformarea sufletului” până la lărgireă conștienței la nivelul de privire cosmică (contemplare a proceselor cosmice; viziunea lui Macarie este o astfel de contemplare).
4. Basmul despre șarpele verde și frumosul crin prezintă Inițierea alchimică, în forma fondată de Christian Rosenkreutz: cea care, corect scrisă – nu conform tradiției incomplete a Lojelor – este gradul 030 (vulgar, în limbaj masonic, gradul al 30-lea). Acest basm conține în limbaj simbolic toate tainele acestui grad, așa cum legenda lui Hercule conține toate tainele gradului Royal-Arch, care în scrierea corectă se notează 013, numit și gradul al 4-lea.
5. Lucruri importante despre inițierea rosicruciană conține și poezia „Pandora”.
Mijloacele de a pătrunde pe căi esoterico-oculte în rosicrucianismul lui Goethe sunt date la inițierea în adevăratul grad 020, care – pentru a învălui secretul – se mai scrie și gradul 63 și se citește 6x3= 18, al 18-lea grad (Rose-Croix). Pe cale ocultă se arată aici că Goethe, între perioada șederii la Leipzig și a șederii la Strassburg, a primit o inițiere, care însă a devenit fecundă în el abia treptat și care i-a dat posibilitatea să împlinească o misiune rosicruciană foarte precisă. În scris nu se pot spune mai multe referitor la aceasta; oral s-ar mai putea spune ceva: și mai mult, doar într-o Lojă rosicruciană adevărată de gradul 63 = 6 x 3 = 18.
Acest text există doar în manuscrisul Mariei Steiner-von Sivers. Probabil el a fost scris de Rudolf Steiner pentru Edouard Schuré în jurul anului 1906, deoarece această scriere se leagă nemijlocit de cea a unui text scris de Rudolf Steiner pentru Schuré în 1906 „Semne și evoluția celor trei Logoi în omenire” [tipărit în „Nachrichten der Rudolf Steiner – Nachlass Verwaltung” (Comunicări ale Administrației operei postume a lui Rudolf Steiner), nr. 14, de Sfântul Michael 1965, precum și în Apocalipsa Sfântului Ioan, GA 104, ediția a 6-a 1979].