În cadrul ediției Opere complete de Rudolf Steiner, care se structurează pe cele trei mari secțiuni: scrieri – conferințe – opera artistică, apar toate culegerile de documente privind activitatea de instruire esoterică a lui Rudolf Steiner, în seria „Publicații despre istoria și din conținuturile activității de instruire esoterică a lui Rudolf Steiner”.
Detalii privitoare la istoria Școlii Esoterice a lui Rudolf Steiner, așa care a existat din 1904 până în 1914, se găsesc în primele două volume ale acestei serii (GA 264 și 265) și în Notă asupra ediției la volumul I Din conținutul Școlii esoterice. Orele esoterice (GA 266/1). Așa cum volumul I cuprinde cât mai complet cu putință și în succesiune strict cronologică toate însemnările din memorie ale participanților la orele esoterice din anii 1904 până în 1909 aflate la dispoziție, tot astfel cuprinde și volumul de față toate însemnările aflate la dispoziție, din anii 1910-1912. Însemnările din anii 1913-1914 vor apărea în următorul volum.
Suntem recunoscători pentru faptul că Arhiva de la Goetheanum și alte surse ne-au pus la dispoziție și pentru tipărirea volumului de față colecțiile pentru comparații și completări.
Având în vedere faptul că este vorba de însemnări privind conținutul orelor esoterice, care au fost redactate ulterior din memorie, ele trebuie considerate doar fragmentare, uneori ciuntite și poate câteodată chiar eronate. Pe de altă parte, ele provin totuși de la elevi care erau familiarizați cu conținuturile generale ale științei spiritului. În afară de aceasta, neajunsurile și eventualele greșeli din redactările elevilor se pot corecta și completa prin raportare la scrierile și conferințele lui Rudolf Steiner despre calea de școlire. Căci, așa cum reiese din unele însemnări, el însuși a indicat faptul că acele conținuturi de știința spiritului transmise în cadrul orelor esoterice se disting mai puțin prin conținut, cât prin gen de cele din conferințe.
Pentru publicare, cu excepția corectării erorilor care evident modificau sensul, ne-am abținut în mare măsură de la stilizarea textului însemnărilor referitoare la conținutul orelor esoterice. Completările care se regăsesc în paranteze rotunde aparțin celor care au făcut însemnările. Completările și adăugările îngrijitorilor de ediție în texte sunt puse în paranteze drepte, iar în afara textelor sunt redate cu litere mai mici (petit). Detalii privitoare la textul de bază se găsesc în Notele de la sfârșitul volumului.