LĂMURIRI
La invitația de Departamentul Educației de la Basel, la 27 noiembrie 1919, la câteva săptămâni după deschiderea Școlii Waldorf din Stuttgart, Rudolf Steiner ține, pentru corpul profesoral din Basel, o conferința cu titlul: „Știință spirituală și pedagogie” (inclusă în GA 297, Ideea și practica Școlii Waldorf).
Întrucât, așa cum a consemnat Ziarul național din Basel, a fost întâmpinat cu un cald interes, un grup de peste 60 de profesori din Basel își asumă inițiativa de a-l invita pe Dr. Steiner să țină un întreg ciclu de conferințe asupra pedagogiei școlii Waldorf.
După ce Rudolf Steiner a fost de acord cu acest proiect, o invitație corespunzătoare a fost trimisă întregului corp profesoral din Basel și din împrejurimi. Departamentul Educației de la Basel, și anume Consilierul guvernamental F. Hauser a pus la dispoziție aula școlii medii reale.
Cursul anunțat și ținut sub titlul „Înnoirea artei pedagogico-didactice prin știința spirituală”, a durat în total 14 seri (începând la ora 17.15), a început la 20 aprilie și s-a încheiat la 11 mai 1920.
La sfârșitul câtorva conferințe s-au dat răspunsuri la diferite întrebări puse și au avut loc discuții. Cele mai multe întrebări i-au fost înmânate lui Rudolf Steiner în scris.
Cu toate că acest curs era prima ocazie de prezentare în public a esenței pedagogiei Waldorf, Rudolf Steiner a structurat cursul în așa fel încât să pornească de la întrebările puse de profesori.
După ultima conferință a lui Rudolf Steiner, s-a discutat problema tipăririi tuturor conferințelor cât mai curând posibil. Se pare că acest proiect nu a fost realizat.
DISCUŢIE
Basel, 11 mai 1920
Profesor: S-a sugerat din diverse părți dacă nu ar fi posibil ca prelegerile pe care dr. Steiner le-a susținut aici să fie multiplicate și dacă atunci cei prezenți ar putea ajunge la un acord că ar putea să își asume, după caz, parțial sau integral costurile de tipărire. Aș dori să pun această sugestie în discuție aici.
Rudolf Steiner: Ele au fost în orice caz stenografiate. Ideea este că toată multiplicarea este până la urmă o chestiune financiară și dacă se face într-un mod limitat, nu este ușor să se facă ieftin. Este realmente foarte greu acum să se rezolve problema financiară. Dacă se dovedește că costurile multiplicării vor fi într-adevăr acoperite, atunci cel puțin se poate gândi la aceasta.
Președintele, dl Ruof: Cred că cel mai bun mod de a vorbi despre această chestiune este între colegi și colege. Va deveni atunci clar dacă există cu adevărat un astfel de interes și dacă putem fi de acord să suportăm costurile tipăririi pe cât posibil, sau cel puțin să le suportăm parțial. Toate acestea vor deveni clare abia mai târziu.
Studentul Englert solicită ca mai întâi să se facă un sondaj pentru a afla câți oameni sunt dispuși să cumpere aceste conferințe. Puteți apoi să vă adaptați în consecință. Dacă se cumpără atât de multe exemplare încât să iasă costurile atunci poți să-ți asumi riscul, și dacă nu, renunți.
Președintele este de acord să efectueze un sondaj în rândul participanților la curs, dacă doresc să fie tipărite conferințele.
Cuvinte de mulțumire de la un participant
dl J. Weber-Greminger
Distinși participanți, eu cred că nu s-ar cuveni să ne despărțim fără a adresa un cuvânt de calde mulțumiri domnului referent.
El a început cu mărturisirea că privește pedagogia ca pe o artă, și cu aceasta întreaga situație este transpusă la un nivel superior. Ne întâmpină cu încredere: ne declară artiști. Acesta este un lucru măreț care ne poate înălța sau coborî. Dacă vom compara munca noastră cu arta, opera noastră cu aceea a unui artist, așa cum reiese din spusele domnului conferențiar, atunci noi apărem ca niște bieți cârpaci. De aceea este necesar, ca din timp în timp, să cadă o bobiță de rouă peste sufletele noastre. Și această rouă ne-a fost dată de domnul Dr. Steiner”.
Ne-a făcut inteligibil cuvântul lui Schiller
„Demnitatea umană este în mâinile voastre, păstrați-o, ea se afundă cu voi, ea se poate înălța cu voi”.
Acum timpul este greu; este situația încă sănătoasă, sau a devenit putrezită, pe cale de prăbușire? Colegi și colege, orașul Basel face sacrificii enorme pentru educația tinerilor săi, peste 10 milioane de franci în fiecare an. Pentru fiecare elev care urmează școala primară și secundară, se cheltuiesc 5.000 până la 6.000 de franci. Pentru fiecare elev care termină liceul sunt necesari 10.000-12.000 de franci iar pentru fiecare student sunt necesari 20.000-25.000 franci până când încheie studiile. Nu au dreptul, poporul și statul, față de aceste mijloace folosite, indiferent de ce face familia pentru tineretul nostru, să pretindă și rezultate? Sunt ele întotdeauna corespunzătoare? Nu am putea să spunem da cu conștiința curată. Unde se greșește de cele mai multe ori? Și la noi. Nu este vorba de rea-voință, ci de cele mai multe ori lipsește puterea, capacitatea. Nu insistăm întotdeauna îndeajuns de mult. Și deseori credem că atunci când închidem în urma noastră ușa sălii de clasă am terminat munca și că atunci putem să ne luăm plata.
Colegi și colege, fiecare tânăr delicvent care este condamnat în orașul nostru, este pentru noi un reproș. Fiecare tânăr, care pleacă în lume și se rătăcește și care într-o jumătate de oră de frivolitate își distruge sănătatea, distruge într-o oră 20 de ani de muncă de educație ai mamei, ai tatălui, ai profesorului și ai preotului, fiecare astfel de tânăr, fiecare astfel de tânără sunt un reproș pentru noi.
Dl. Dr. Steiner a vrut să ne trezească această conștiință și pentru aceasta îi suntem din inimă recunoscători.
Dacă aș fi șeful unui departament de educație a comunității cetățenești din Elveția l-aș face pe dl Dr. Steiner – să nu vă speriați – directorul unui seminar pentru pregătirea profesorilor elvețieni. Dânsul ar aduce spiritul corect, priceperea și puterea de a educa tineretul.
Dânsul este însă numai oaspete în Elveția și trebuie să suporte agresiune după agresiune, de care se face nedemnă ospitalitatea elvețiană. Oare un om ca dl Dr. Steiner, care urmează principiile pe care ni le-a expus timp de 14 seri, chiar nu mai are loc în Elveția liberă? Împotriva acestui fapt ne ridicăm cu toate mijloacele și, acolo unde există un prilej, voi exprima aceste lucruri pentru a fi cunoscute. Colegi și colege, îl cunoaștem acum pe dl Dr. Steiner, omul de suflet și fundamental bun. Nu, nu vom lăsa să fie alungat din Elveția. Avem nevoie de dânsul! Are multe, multe să ne spună.
Cuvinte de mulțumire din partea organizatorului
Președinte, dl Ruof
Aș dori să-i mulțumesc dlui Weber pentru ceea ce a anticipat și pentru cuvintele calde. Sunt pe deplin conștient că nu aș fi putut să exprim aceste mulțumiri așa de călduros precum a făcut-o colegul mai în vârstă.
La cerere și sugestie, urmează să se facă și o reprezentație de euritmie a copiilor în Goetheanum în Dornach, care va fi de interes deosebit pentru colegi. Suntem mult mai interesați de ceea ce se poate face cu copiii la școală decât de ceea ce pot face adulții. Spectacolele de la Dornach ne vor arăta cât de mult poate fi folosită euritmia pentru copii și ce se poate realiza în scurt timp. Și dacă apoi ar putea fi introdusă euritmia în școli, am vedea ce succes extraordinar are această euritmie. Ceea ce se oferă acum, ceea ce copiii sunt deja capabili să facă în timpul liber după orele obositoare de la școală, merită toată onoarea și recunoașterea din partea noastră.
Va exista apoi ocazia pentru colegi și colege să învățe euritmia într-un curs de euritmie pe care dna Kisseleff îl va preda. Asupra locului vom conveni noi. Biletele gratuite pentru spectacolul de sâmbătă din Dornach sunt disponibile la standul de cărți. Câteva bilete sunt disponibile și pentru duminica, în cazul în care cineva nu poate participa sâmbăta.
Așadar cu acesta se încheie cursul nostru. Aș dori să repet mulțumirile mele, pe care le-am exprimat deja dlui dr. Steiner, și aș dori, de asemenea, să mulțumesc tuturor colegilor mei prezenți care au perseverat până la capăt. La urma urmei, a fost provocare destul de mare faptul că a trebuit să ne ocupăm cu toții timpul liber. Aș fi preferat să extind puțin timpul, dar a fost pur și simplu imposibil.
Cuvintele de încheiere adresate de Rudolf Steiner
Tot ce am de spus ca răspuns la cuvintele pline de iubire ale celor doi antevorbitori este că pot fi convinși că apreciez pe deplin frumoasele cuvinte care au fost rostite. De asemenea, puteți fi convinși că acela care privește cu seriozitate răspândirea și cultivarea vieții spirituale, înțelege să aprecieze încrederea care îi este acordată în acest fel. Și din acest sentiment adresez celor doi domni, care și-au exprimat așa de frumos astăzi încrederea, și din partea mea cele mai călduroase mulțumiri.