Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
CURSUL DESPRE LUMINĂ

GA 320

ARGUMENT


Este bine cunoscut faptul că vorbele din bătrâni, și mai ales cele din Antichitate – provenite din Misterii – au o valoare de adevăr care transcende timpul istoric. Așa este cazul și cu acel dicton de pe catapeteasma templului din Delphi: «Cunoaște-te pe tine însuți».

Dar timpurile se schimbă, iar odată cu ele și conceptele despre om și lume. Relația omului cu lumea ideilor s-a schimbat în cursul veacurilor, un factor esențial fiind aici evoluția științelor.

Însăși fiica mai mică a științelor, tehnica, reprezintă un incontestabil mobil de progres civilizatoriu, chiar dacă este însoțit de unele influențe defavorabile asupra naturii.

Dar dezvoltarea tehnicii este însoțită și de un alt proces pe care îl putem observa până în ziua de azi: O serie de concepte la care apelează ea în mod justificat, ajung să fie transpuse – cu tot cu valențele specifice – în alte domenii ale realității. Întâlnim de exemplu tendința de a tehnologiza imaginea despre om („un conglomerat de microroboți inteligenți”).

Noile tehnologii pun totodată sufletul în fața unei binarități: Cea a realului și cea a virtualului; sau cea a realității nemijlocit accesibile simțurilor noastre și cea a imaginilor de pe display. Mai nou avem aici problematica „realității augmentate” („Pokemonii”).

Toate acestea nu rămân fără urmări pentru conștiența omului modern, mai ales dacă ne gândim la copii și tineri.

Cele de mai sus nu sunt menționate ca un apel la întoarcere în trecut. Prezenta serie de lucrări își propune ca, pornind de la acceptarea situației actuale, să prezinte demersuri cognitive accesibile; ele permit dezvoltarea unui simț sănătos al diferențierii realității de fantasme. Pentru aceasta vor fi folosite elemente atât din științele naturii, cât și din știința spirituală, Antroposofia. Este vorba despre o fenomenologie consecvent științifică, pe baza căreia pot fi dobândite valențe îmbogățite ale conceptelor despre om și lume, conform cu cerințele Timpului.

Iar prin aceasta va putea fi reactualizat și dictonul delphic în sensul unui aforism al lui Rudolf Steiner:

«Cunoaște-te pe tine însuți, /Și tu găsești tainele lumii.
Privește contemplând lumea, /Și tu găsești tainele Sinelui
»

Dr. GHEORGHE PAXINO