Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
TREZIREA LA COMUNITATE

GA 257

ANEXĂ

I
Către membrii Societății Antroposofice din Germania

Scrisoare circulară a Comitetului de conducere

Iubiți prieteni! Societatea Antroposofică a intrat într-o nouă fază a dezvoltării sale. Este nevoie să înțelegem aceasta cu o conștiență deplină și să ne organizăm activitatea antroposofică în conformitate cu ea. În anii anteriori era suficient ca rezultatele cercetării spirituale să fie primite cu o inimă sensibilă și deschisă și să li se pregătească lăcașul în cercuri mai restrânse. În ultimii ani, Mișcarea antroposofică a devenit tot mai mult o Mișcare mondială. Această realitate impune noi cerințe acelora care vor să reprezinte antroposofia în lume. Acest fapt rezultă atât din progresul interior al antroposofiei cât și din schimbarea raporturilor temporale generale. Cunoașterea rodniciei antroposofiei pentru toate domeniile vieții a dat curaj unei serii de personalități începând din 1919 să întemeieze o serie de inițiative în sensul concepției antroposofice despre lume și a aplicării ei în practica de viață. Dr. Steiner a venit în întâmpinarea acestei voințe cu încrederea că aceia care au început să înfăptuiască aceste inițiative se vor implica cu o voință neclintită pentru ducerea lor până la capăt. Datorită faptului că în cele mai largi cercuri ale Societății Antroposofice s-a răspândit părerea că Dr. Steiner însuși ar fi întemeietorul acestor inițiative, considerăm că este sarcina noastră să subliniem că nu este așa. Deplina responsabilitate le revine acelora care le-au întemeiat. Modul în care rodnicește antroposofia viața acolo unde ea poate acționa din propriile sale impulsuri o arată creații cum sunt Goetheanumul actualmente distrus și arta euritmică ce s-a dezvoltat într-un mod nebănuit în ultimii ani sub conducerea doamnei Marie Steiner. Acestea au fost recunoscute și apreciate în lume drept creații de o importanță general-umană. Tot așa, Școala Waldorf Liberă din Germania și pedagogia născută din cunoașterea spirituală antroposofică au întâlnit cea mai mare apreciere din lume. În domeniul vieții economice practice a fost posibil – în ciuda adversităților violente care au apărut tocmai în acest domeniu din vechile concepții existente – să se întemeieze Societatea pe acțiuni «Der Kommende Tag» în așa fel încât aceasta să-și poată îndeplini importanta sa sarcină în cadrul granițelor care i s-au trasat datorită condițiilor economice generale.

Dr. Steiner a indicat căile prin care se poate rodnici activitatea științifică prin cunoștințe suprasensibile. Dar prin aceasta au rezultat sarcini covârșitoare pentru munca antroposofică. Omul de știință poate face față acestor cerințe numai dacă lasă să se reverse în cercetarea sa metode antroposofice, așa cum s-a înfăptuit, de exemplu, în activitatea despre funcția splinei înfăptuită de doamna L. Kolisko din Institutul de cercetări științifice. Cel care cunoaște dificultățile cu care a trebuit să se confrunte cercetarea în acest domeniu ar trebui să aprecieze că o descoperire cum este cea din această activitate este începutul deschizător de epocă al unei noi cunoașteri a naturii organismului omenesc. Lucrarea lui Dr. Hermann von Baravalle «Relativ la pedagogia matematicii și a fizicii» semnifică în domeniul ei o performanță de o importanță asemănătoare. Lucrarea despre pedagogia experimentală de Dr. C. von Heydebrand trebuie desemnată drept o faptă din domeniul pedagogic. Ea realizează o critică nimicitoare a degenerărilor grotești ale psihologiei și pedagogiei experimentale, cărora le opune pentru prima oară rezultatele pozitive ale artei educării spiritual-științifice.

Și cum să fie luate în considerare aceste performanțe de către știința exterioară dacă ele nu sunt apreciate în propriile noastre rânduri, în întreaga lor valoare?

Dincolo de aceste rezultate pozitive rezultă din multe indicații ale Dr. Steiner că în continuarea cercetării justificate a științelor naturii, cercetătorul însuși poate ajunge pe calea cunoașterii suprasensibile. Dacă e ca Societatea Antroposofică să fie o adevărată purtătoare a vieții antroposofice, ea trebuie să îndrepte un interes viu înspre aceste sarcini importante ale Societății Antroposofice. Principala sarcină a Societății Antroposofice este cultivarea căii de cunoaștere spiritual-științifice. Conștiența actuală a multor oameni se află într-o transformare care amenință împingerea într-un haos sufletesc, dacă acestuia nu i se opune o forță de configurare prin munca antroposofică.

Tineretul poartă o forță a noii deveniri în sine. Din atmosfera întunecată a amfiteatrelor care a putut fi simțită uneori și la cursurile noastre universitare, tineretul se străduiește să găsească antroposofia ca atare. În întâmpinarea dorinței lor de o interiorizare sănătoasă, antroposofia trebuie să vină în așa fel încât să cuprindă cunoașterea, viața afectiv-spirituală, morală și strădania religioasă. O generație mai veche, care a pășit deja pe calea evoluției sufletești lăuntrice în sensul antroposofiei, nu poate ajunge la o contradicție cu tineretul, pentru că această evoluție trezește puteri tinerești în toate sufletele. Pe această bază a strădaniei de evoluție sufletească antroposofică nu există nicio contradicție între tineri și bătrâni.

Campania de calomniere dusă de adversarii noștri necesită o contra-campanie energică, condusă cu o claritate obiectivă. Acea adversitate care a crescut împotriva Dr. Steiner datorită întemeierii științei spirituale antroposofice nu ar fi avut o importanță considerabilă. O adversitate periculoasă a luat naștere abia de la întemeierea diferitelor inițiative, începând din 1919. Acest ultim tip de adversitate abordează afirmații aberante ale unor foști membri și le folosește ca mijloace în intenția de a eradica antroposofia din lume. Așa a reușit o adversitate lipsită de scrupule să reverse asupra persoanei Dr. Steiner un potop de calomnii.

Este sarcina Societății Antroposofice, și în special a acelora care vor să reprezinte antroposofi în afară în toate domeniile, să se opună în mod energic acestor calomnii, pentru a-l ocroti, în fine, pe Dr. Steiner într-un mod eficient, de astfel de atacuri. Și în primul rând trebuie combătute energic calomnii cum sunt cele conținute în «Studii psihice» și care sunt colportate de aproape toți adversarii, fără nicio critică rațională, astfel încât autorii lor să fie caracterizați în mod just și supuși unei critici obiective.

Așa de exemplu, a existat în München un om care, prin fanatismul aderenței sale era deosebit de inoportun pentru Dr. Steiner prin aceea că, de exemplu, încerca să-i sărute acestuia mâinile cu orice ocazie. Ulterior, din vanitatea sa bolnavă, s-a transformat într-un adversar la fel de fanatic. Iar astfel de izvoare de calomnii au fost folosite de toți ceilalți adversari. Caracterul adversarilor noștri poate fi pus în lumină și printr-un exemplu recent. Un conferențiar universitar de la o universitate renumită a încercat să obțină de la noi – sub masca interesului științific – material încă nepublicat. Cam în aceeași perioadă el și-a dovedit curajul său bărbătesc prin aceea că i-a rugat pe unii dintre membrii noștri să nu îl trateze în controversa polemică la fel ca pe prof. Drews, și să-i ruineze în felul acesta cariera. Trebuie să caracterizăm și metoda multora dintre acești noi adversari. Ei au încercat să impună contemporanilor o imagine deformată, aproape caricaturală a antroposofiei, abuzând de pozițiile lor oficiale sau de autoritatea lor științifică prin aceea că au reunit cu rea intenție și rea credință nenumărate pasaje extrase din context din cărțile și conferințele Doctorului Steiner. Acestei imagini deformate a antroposofiei trebuie să i se opună din partea noastră, printr-o reprezentare obiectivă, adevărata imagine a bunului spiritual antroposofic.

Noi îi datorăm antroposofiei faptul ca în reprezentanții ei să se exprime o atitudine sufletească creată prin trăirea individuală a spiritualului, care-i face capabili să reprezinte antroposofia cu o demnitate deplină, astfel încât toate sufletele omenești să poată găsi calea spre ea. Anumite afirmații ale adversarilor, cum ar fi de exemplu aceea conform căreia cunoștințele suprasensibile despre stările trecute ale omenirii nu ar avea nicio importanță pentru viața reală, își găsesc combaterea pur și simplu prin comportamentul în viață al antroposofilor, dacă aceste cunoștințe sunt cultivate în așa fel în activitatea pe ramuri și în viața individuală încât să devină evident că ele pot conferi omului fortificarea personalității și iluminarea existenței. Cunoștințele despre viața prenatală și cea de după moarte nu se vor apropia de oameni într-un mod abstract și dogmatic, dacă pot fi resimțite direct ca forță etică. Noua vivifiere a creștinismului prin rezultatele cercetării antroposofice nu va mai fi atunci o afirmație contestabilă sau o promisiune nesigură adusă oamenilor, dacă ea iradiază din întreaga atitudine a antroposofilor.

Este imperios necesar, față de tăria adversității, ca toate forțele spirituale vii care există în Societatea Antroposofică să nu se piardă prin însingurare și nici să nu se uzeze în contradicții, ci să se dezvolte pe deplin într-o colaborare liberă, și ca fiecare membru activ într-un spirit cu adevărat antroposofic să fie susținut de conducerea Societății la o deplină eficiență în slujba cauzei comune. Între antroposofi trebuie să ia naștere un raport uman. Trebuie căutate noi forme mobile pentru ca Societatea Antroposofică să treacă de la izolarea și autoizolarea ei la o mijlocitoare multilaterală a bunului ei spiritual. Orice conducere a Societății trebuie sprijinită și totodată menținută mobilă printr-o organizare vie a personalităților de încredere, care vor să se simtă responsabile de întreaga activitate.

Ceea ce am expus noi doar în schiță în acest apel din sentimentele noastre față de noile sarcini ale Societății Antroposofice, dorim să fie expuse spre consiliere într-o adunare a reprezentanților. Datorită amplorii extraordinare a deciziilor pe care va trebui să le luăm, rugăm grupele de lucru din Germania, să trimită la Congresul care va avea loc la Stuttgart din 25 până în 28 februarie personalități pentru care reconfigurarea Societății Antroposofice este o problemă care îi preocupă din adâncul inimii.

Până la adunarea reprezentanților, noi, subsemnații, vom constitui comitetul conducător de încredere pentru toate problemele Societății Antroposofice.