Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
DIN ISTORICUL ȘI CONȚINUTURILE PRIMEI SECȚII A ȘCOLII ESOTERICE 1904-1914

GA 264

NOTĂ ASUPRA EDIȚIEI


Volumul de faţă este o componentă a ediţiei Opere complete de Rudolf Steiner, care se structurează pe cele trei mari secţiuni: scrieri – conferinţe – opera artistică.

Rudolf Steiner (1861-1925) a prezentat ştiinţa sa despre spirit orientată antroposofic, începând din 1900 până la moartea sa, prin publicaţii, numeroase conferinţe şi cursuri în cadrul orelor esoterice. La solicitarea unor teosofi germani, el îşi începuse activitatea privind ştiinţa spiritului în corelaţie cu Theosophical Society (Societatea Teosofică), fondată în 1875 de rusoaica Helena Petrovna Blavatsky ş.a., a cărei Secţiune germană a fost fondată în 1902 cu Steiner în calitate de secretar general, fiind configurată de el. Când, zece ani mai târziu (1912/13), datorită unor diferenţe grave faţă de conducerea centrală din India, s-a ajuns la excluderea Secţiunii germane, aceasta a devenit autonomă în calitate de Societate Antroposofică. Pe lângă activitatea publicistică şi conferinţe, Rudolf Steiner a instruit în şcoala sa Esoterică. Aceasta a funcţionat începând din anul 1904 în trei secţii, până ce a fost închisă datorită izbucnirii Primului Război Mondial în vara anului 1914. Zece ani mai târziu ea a fost din nou fondată, în contextul unei noi ordonări a întregii vieţi antroposofice, care devenise necesară. Conform cerinţei timpului de deschi dere deplină către public, ea trebuia să fie organizată de acum drept „şcoala Superioară Liberă pentru ştiinţa Spiritului la Goetheanum”, cu trei clase esoterice, precum şi secţiuni ştiinţifice şi artistice.1 Dar pentru că Rudolf Steiner s-a îmbolnăvit grav chiar în toamna următoare şi a murit în primăvara anului 1925, el a mai putut să concretizeze doar primele forme de organizare. şi astfel, organizarea unei şcoli Superioare Libere pentru ştiinţa Spiritului a fost ultimul pas decisiv în strădania sa de o viaţă, de a ancora ştiinţa modernă a iniţierii în viaţa culturală publică.

1. Vezi Die Konstitution der Allgemeinen Anthroposophischen Gesellschaft und der Freien Hochschule für Geisteswissenschaft ... (Constituirea Societăţii antroposofice Generale şi a Şcolii Superioare Libere pentru Ştiinţa Spiritului...), Ga 260a.

Cu administrarea redactărilor stenografice sau de orice fel din cadrul numeroaselor sale conferinţe şi cu revizuirea textelor necesară pentru editare, el o însărcinase de la început pe Marie Steiner-von Sivers (1867-1948) şi o numise şi testamentar drept succesoare a moştenirii sale literare şi artistice. Cu puţin înainte de moartea sa, ea a fondat „Rudolf Steiner-Nachlaßverwaltung” (Administraţia moştenirii lui Rudolf Steiner) pentru continuarea sarcinii ei, care trebuia să realizeze, îndeosebi, ediţia de Opere complete ale lui Rudolf Steiner. Conform liniilor directoare date de ea, şi conţinutul de învăţătură al şcolii esoterice trebuie inclus în ediţia Opere complete, a cărei publicare fusese începută chiar de ea însăşi. Culegeri corespunzătoare de documente apar în cadrul seriei „Publicaţii despre istoricul şi din conţinuturile activităţii de instruire esoterică”.

Documentaţia de faţă constituie începutul acestei colecţii. Documentele cuprinse în ea sunt într-adevăr numeroase, însă nu pot să mijlocească o imagine completă doar ele luate ca atare. De aceea a fost necesar, contrar practicii uzuale a ediţiilor lipsite de comentarii din cadrul Operelor complete, de a le lega prin comentarii corespunzătoare de contextul lor istoric-obiectiv. În aceeaşi măsură trebuie ţinut cont de faptul că ceea ce a fost păstrat în scris poate să ilumineze doar o parte a acestor contexte, în principal cele istorice, deoarece lucrul principal din şcoala Esoterică de atunci se baza pe o relaţie personală între învăţător şi elev. În măsură deosebită este valabil pentru aceste publicaţii ceea ce a evidenţiat Rudolf Steiner drept premisă pentru judecarea expunerilor sale, care, iniţial, nu erau destinate tipăririi: „Cel puţin cunoașterea antroposofică a omului, a cosmosului, în măsura în care fiinţa sa este reprezentată în antroposofie, şi a acelor lucruri care se găsesc în calitate de «istorie antroposofică» în comunicările din lumea spirituală.” (În Cursul vieţii mele, a se vedea pagina 495 din acest volum.)

Completările la textele lui Rudolf Steiner care sunt introduse în paranteze rotunde ( ) se găsesc sub această formă în suporturile de text; elementele introduse de editor sunt scrise, în schimb, în paranteze drepte [ ]. GA = Rudolf Steiner, Gesamtausgabe (Opere complete), număr bibliografic.