Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
MANIFESTĂRILE KARMEI

GA 120

NOTE


Cuvintele „teosofie” și „teosofic” trebuie înțelese în sensul lucrării fundamentale a lui Rudolf Steiner Teosofia (apărută pentru prima dată în 1904). Rudolf Steiner și-a desfășurat activitatea între anii 1902–1913, în calitate de secetar general al secției germane a Societății teosofice din acea vreme, iar apoi, când, din cauza unor fenomene de decadentă din sânul acestei societăți, s-a ajuns la excluderea secției germane, el a activat în cadrul Societății antroposofice, întemeiată de el însuși, în mod independent. De la bun început, el a prezentat exclusiv rezultatele propriilor sale cercetări spirituale. „Nimeni n-a rămas nelămurit asupra faptului că în cadrul Societății teosofice eu aveam de gând să prezint exclusiv rezultatele propriilor mele cercetări bazate pe clarvedere.” (Din Cursul vieții mele, Opere complete, GA 28.)

În această ediție am refuzat să înlocuim expresia „teosofie” prin aceea de „antroposofie”, așa cum s-a procedat, la indicația lui Rudolf Steiner însuși, în primele două decenii după separarea de Societatea teosofică; e de așteptat ca cititorul să fie conștient de faptul că „teosofia”, așa cum e prezentată ea aici, este identică cu antroposofia creată de Rudolf Steiner.

  1. Citat din Kepler, Harmonices mundi, cartea a 5-a.
  2. Ne putem îndrepta privirile... spre o anumită perioadă din evoluția noastrd pământeană...” Expuneri mai amănunțite în legătură cu evoluția lumii și a omului sunt cuprinse în Știința ocultă, GA 13.
  3. Un rol similar l-au avut, în perioada vechii existențe lunare, și combinațiile cianului...” Vezi conferința din 11 iunie 1906. Comp. Edouard Schuré, Esquisse d'une cosmogonie psychologique, Paris, 1928, p. 21.
  4. Cometa Halley este numită astfel după astronomul englez Edmund Halley, care a descoperit-o, în 1682, și a cărei revenire, în 1759, a fost calculată de acesta în mod anticipat. Expuneri mai amănunțite ale lui R. Steiner pe această temă sunt cuprinse în Evenimentul apariției lui Hristos în lumea eterică, Opere complete, 1965, GA 118.
  5. un mare filosof al epocii moderne, Cartesius, a fost înțeles greșit...” Comp. Discours de la méthode, partea a 5-a, Traité de l'homme, precum și Primae cogitationes circa generationen animalium.
  6. Joseph Dietl, 1804–1879, medic vienez; Joseph Skoda, 1805–1881, clinician.
  7. ...evenimente pe care, în viața obișnuită, le numim «întâmplări»”. Expuneri mai amănunțite în Rudolf Steiner, Întâmplare, necesitate și providență, Opere complete, 1975, GA 163.
  8. Meister Eckhart, mistic german, călugăr dominican, a trăit de la aprox. 1260 până la 1328; Johannes Tauler, mistic german, călugăr dominican, aprox.1300-1361.
    Teologia germană (Theologia deutch), scriere mistică de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Numele autorului nu s-a păstrat. A fost tipărită pentru prima dată de Luther, în anul 1518.
    Nu eu, ci Hristos în mine!” Galateni, 2, 20, „Eu trăiesc, însă; totuși, acum nu eu, ci Hristos trăiește în mine”.
  9. Din Cronica Akasha a apărut pentru prima dată în 1904, sub forma unor articole scrise pentru revista „Lucifer-Gnosis”, iar ca volum în Opere complete, 1973, GA 11.
  10. ...să înțeleagă adevărurile referitoare la lumile superioare”. Vezi Rudolf Steiner, Cum se dobândesc cunoștințe despre lumile superioare?, Opere complete, 1975, GA 10.
  11. „...am atras atenția... asupra unei individualității care a apărut, în mod succesiv, drept mare profet, drept pictor important și drept poet...”. Comp. R. Steiner, Misterul Crăciunului. Novalis, văzătorul și vestitorul lui Hristos, Dornach, 1964.
  12. Digitalis purpurea: degețel, degetăriță (bot.)
  13. Ludwig Deinhard, Misterul omului în lumina cercetărilor psihologice. O introducere în ocultism, Berlin, 1910; Frederik Myers, 1843–1901, spiritist, unul dintre întemeietorii „Society for Psychical Research”, Londra, 1882.
  14. „Dacă am ține un ciclu de conferițe... și am dezvolta această idee...”. Aspecte legate de această temă au fost prezentate de R. Steiner în Misiunea sufletelor câtorva popoare, în legătură cu mitologia nordic-germanică, Opere complete, 1962, GA 121.
  15. „...în cadrul ciclului despre istoria biblică a genezei”. Misterul biblic al Genezei, Opere complete, 1976, GA 122.