Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

TERAPEUTICĂ ȘI ȘTIINȚĂ SPIRITUALĂ
PUNCTE DE VEDERE SPIRITUAL-ȘTIINTIFICE ASUPRA TERAPIEI

GA 313

Nouă conferințe prezentate între 11 - 18 aprilie 1921 la Dornach

Traducător: Ligia Sălăgeanu
Lector: Dr. Corneliu Băbuț

©2003 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-8313-82-1
coperta cartii

Traducere după:
Rudolf Steiner
GEISTEWISSENSCHAFTLICHE GESICHTSPUNKTE ZUR THERAPIE
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveţia 1987
GA 313

În limba franceză: Thérapeutique et science spirituelle

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca



Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35), el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS

PRIMA CONFERINȚĂDornach, 11 aprilie 1921
Componentele superioare ale omului și acțiunea substanțelor asupra corpului fizic în patologie și în terapeutică. Substanțele, ca rezultat al unor procese. Studiu al interacțiunii dintre procesele interioare și cele exterioare în raport cu omul. Cele patru componente ființiale în organizarea capului, în organizarea ritmică și în organizarea membrelor. Acțiunea silicei. Procesele silicice și calcaroase biruite de constituția organismului uman.
CONFERINȚA A DOUADornach, 12 aprilie 1921
Acțiunea Eului în cap (diferențiere termică) și în sistemul metabolismului și al membrelor (statică). Cele patru feluri de eteruri și raporturile lor cu organismul uman, precum și raporturile dintre ele. Natura bolii. Procese curative și procese patogene. Procesul fizic din cap și importanța sa pentru organism. Moartea de-a lungul întregii vieți și conștiența de sine. Eul și procesul fizic. Natura morții. Corpul astral și boala, corpul eteric și sănătatea, corpul fizic și hrana, Eul și moartea. Componentele superioare și boala. Fosforul și Sulful, Arsenicul și Antimoniul. Raporturi dintre corpurile chimice și procesele organice din om.
CONFERINȚA A TREIADornach, 13 aprilie 1921
Corpul astral și organizarea toracică. Corp fizic și corp eteric. Formațiune vegetală. Proces de echilibru între acțiunile curative și cele patogene. Respirația. Carbon și Oxigen. Adormire și trezire. Viață sufletească și procese ritmice. Procesele organizării toracice rezultând din procesele de la polul superior și polul inferior al omului și din procesele lumii exterioare. Natura curelor de lumină și de altitudine. Despre alimentație. Electricitate, magnetism și folosirea lor terapeutică.
CONFERINȚA A PATRADornach, 14 aprilie 1921
Adormire și trezire. Vegetarianism. Trepte ale dezvoltării individuale a omului. Eul și hrănirea. Dezvoltarea activității Eului și polaritățile sale în copilărie. În această privință, tratamentul tulburărilor digestive corespunzătoare; deosebiri la băieți și fete. Eul în metabolism, procesul gustativ. Tratament al dereglărilor dezvoltării Eului. Eul în stările termice. Manifestarea sa bipolară. Acțiunea Eului în asimilarea alimentelor, în metabolism, în dezvoltarea copilului. Eul și căldura.
CONFERINȚA A CINCEADornach, 15 aprilie 1921
Procesul arsenical. Natura difteriei, contagiunea, tratamentul ei. Procesul Eului și procesele Fosforului. Acțiunea Eului în procesele dinamice. Patologia acțiunii Eului și manifestările ei, printre altele, în distrugerea epitelială. Natura intoxicării cu Fosfor. Excesul de acțiune a Eului.
CONFERINȚA A ȘASEADornach, 16 aprilie 1921
Despre metodele observației medicale. Natura proteinelor. Hrănire și respirație. Manifestările corpului eteric în mediul lichid, ale corpului astral în respirație, ale Eului în căldură. Proteine alimentare și organice. Uter și inimă. Raporturi ale activității cardiace cu metabolismul lipidelor și al hidraților de carbon. Tuberculoza pulmonară. Procesul Mercur. Observații asupra preparării medicamentelor.
CONFERINȚA A ȘAPTEADornach, 17 aprilie 1921
Cunoașterea globală a lumii ca bază a aprecierii terapeutice. Relația plantei cu organismul vegetal: raporturi terapeutice ale rădăcinii: gențiană, colțunul-doamnei, iris. Herba: măghiranul. Floarea: socul. Sămânța: chimenul. Metamorfoza procesului senzorial și consecințele pentru conceptul terapeutic. Principii ale tratamentului cu ajutorul metalelor. Polaritatea dintre Argint și Plumb.
CONFERINȚA A OPTADornach, 18 aprilie 1921
Despre tratamentul cu ajutorul metalelor. Noțiunea de otravă. Procesul salin. Procesul metalic. Acțiunea radiantă a metalelor. Plumb, Magneziu, Fier, Cupru, Aur, Mercur, Argint. Răspunsuri la întrebări: tratamentul astmului, injectări parenterale cu lapte, răceală. Raporturi între mușchi și oase. Studiu al simțului gustativ. Materie și proces, în organism. Boala lui Basedow.
CONFERINȚA A NOUADornach, 18 aprilie 1921
Raporturile euritmiei cu formarea cosmică a omului ca element terapeutic: euritmia curativă.

NOTE

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

DESENELE LA TABLĂ

Ediția Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner