Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

CICLUL ANULUI CA PROCES DE RESPIRAȚIE A PĂMÂNTULUI
ȘI CELE PATRU MARI PERIOADE DE SĂRBĂTOARE

Cinci conferințe prezentate la Dornach 31 martie - 8 aprilie 1923

ANTROPOSOFIA ȘI INIMA UMANĂ

Patru conferințe prezentate la Viena, 27 septembrie - 1 octombrie 1923

GA 223


Traducător: Diana Sălăjanu
Redactor: Agenor Crișan


Traducere după:
Rudolf Steiner
DER JAHRESKREISLAUF ALS ATMUNGSVORGANG DER ERDE UND DIE VIER GROSSEN FESTESZEITEN
DIE ANTHROPOSOPHIE UND DAS MENSCHLICHE GEMÜT
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1985
GA 223

©2002 Editura TRIADE Cluj-Napoca
ISBN 973-9196-76-7

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca



Despre publicațiile din opera sub formă de conferințe
a lui Rudolf Steiner

Baza științei spirituale orientată antroposofic este constituită din lucrările scrise de Rudolf Steiner (1861-1925). Alături de acestea el a ținut, între anii 1900 și 1924, numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, iar mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial el voia ca aceste conferințe, ținute totdeauna liber, să nu fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător de a le ordona. Această sarcină i-a încredințat-o Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, administrarea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din dipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie ținut cont de rezerva sa față de toate scrierile de acest gen: „Totuși, trebuie luat în considerare faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli „.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (cap. 35) el se exprimă asupra raportului conferințelor pentru membrii, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscris tipărit, față de scrierile sale publice. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, în același fel, și pentru cursurile referitoare le diverse specialități, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform liniilor directoare date de ea, editarea operelor complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție completă (GA).




CUPRINS [Notă]


CICLUL ANULUI CA PROCES DE RESPIRAȚIE A PĂMÂNTULUI

CONFERINȚA ÎNTÂIDornach, Vinerea Mare, 31 martie 1923
Ciclul anului ca proces de respirație a Pământului și sărbătorile legate de acesta. Solstițiul de iarnă, inspirație: Nașterea lui Iisus. Vechi misterii, Paștile: Începutul expirației, fixarea datei Paștilor. Sânzienele: Expirație. Mihaeli: Începutul inspirației. Lupta lui Mihael cu balaurul. Ziua de 29 septembrie. Sărbătoarea lui Mihael.
CONFERINȚA A DOUADornach, Duminica Paștilor, 1 aprilie 1923
Esența ideii de Paști. Ciclul anual ca inspirație și expirație a spiritual-sufletescului Pământului. Crăciunul. Reținerea respirației. Misteriile chtonice. Forțele Lunii. Activitatea forțelor ahrimanice. Sânziene: Expirație. Realitatea subpământească și cea suprapământească. Paștile: Misterul de pe Golgota. Ideea de Sânziene - pol opus ideii Crăciunului, ideea de Mihaeli, pol opus ideii de Paști. Sărbătoarea lui Mihael ca sărbătoare a toamnei.
CONFERINȚA A TREIADornach, Lunea Paștilor, 2 aprilie 1923
Trăirea ciclului anual de către oamenii unor epoci vechi. Evul Mediu: Ideea de Paști, punerea în mormânt și învierea. Scolastica: din ea s-au născut numai științele moderne despre natură. Viitor: Înnoirea vieții sociale prin ideea mihaelică. Ființele elementare în cadrul ciclului anual. Impulsul tripartiției ca impuls al spiritualității din natură.
CONFERINȚA A PATRADornach, 7 aprilie 1923
Sărbătorile miezului de vară și ale miezului de iarnă din vremurile vechi în legătură cu misteriile, în conștiența imaginativă de vis a omenirii de odinioară. Vara: hore, dansuri, manifestări poetic-muzicale. Esența cântecului păsărilor. Iarna: dezlegare de ghicitori, activități de modelare plastică, forme de animale, viețuirea formei umane.
CONFERINȚA A CINCEADornach, 8 aprilie 1923
Viețuirea ciclului natural în vechile misterii. Miezul verii: Primește lumina. Toamna: Privește în jurul tău. Iarna: Ferește-te de rău. Primăvara: Cunoaște-te pe tine însuți. Înnoirea sărbătorii Mihaeli ca sărbătoare a curajului sufletesc.

ANTROPOSOFIA ȘI INIMA UMANĂ

CONFERINȚA ÎNTÂIViena, 27 septembrie 1923
Elemente ale concepției despre lume și impulsuri determinante pentru om în imaginea luptei lui Mihael cu balaurul.
CONFERINȚA A DOUAViena, 28 septembrie 1923
Răspunderea omului față de Cosmos. Necesitatea de a simți ideile antroposofice drept puteri de viață.
CONFERINȚA A TREIAViena, 30 septembrie 1923
Condițiile instituirii unei sărbători a toamnei. Misteriile druidice și misteriile lui Mithras.
CONFERINȚA A PATRAViena, 1 octombrie 1923
Omul poate să devină un cetățean al Cosmosului. Importanța socială pe care ar putea-o avea o sărbătoare a lui Mihael. Spiritualitate pământească și spiritualitate umană.

Note

Rudolf Steiner despre transcrierea conferințelor

DESENELE LA TABLĂ