Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

LEGENDA TEMPLULUI ȘI LEGENDA DE AUR

ca expresie simbolică a tainelor evoluției prezente și viitoare ale omului
Din conținuturile Școlii Esoterice

GA 93


Douăzeci de conferințe ținute la Berlin între 23 mai 1904 și 2 ianuarie 1906


Traducere: Adrian ILIESCU


Traducere după
RUDOLF STEINER,
Die Tempellegende und die Goldene Legende
als symbolischer Ausdruck vergangener und zukünftiger Entwickelungsgeheimnisse des Menschen.
Aus den Inhalten der Esoterischen Schule
Zwanzig Vorträge, gehalten in Berlin zwischen dem 23. Mai 1904 und dem 2. Januar 1906.
GA 93
Rudolf Steiner Verlag, Dornach, Elveția 1987

© 1972 by Rudolf Steiner-Nachlaßverwaltung, Dornach/Elveția

  Toate drepturile pentru traducerea în limba română sunt rezervate
Editurii UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
București 2018

coperta cartii

Redactor: Alexandru STĂNCIULESCU
Tehnoredactor: Mariana MÎRZEA, Mihaela TUDOR
Coperta: Mariana MÎRZEA


Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
STEINER, RUDOLF

Legenda Templului și Legenda de aur ca expresie simbolică a tainelor evoluției prezente și viitoare
a omului. Din conținuturile Școlii Esoterice:
Douăzeci de conferințe ținute la Berlin între 23 mai 1904
și 2 ianuarie 1906 / Rudolf Steiner; trad.: Adrian Iliescu. – București: Univers Enciclopedic Gold, 2018

ISBN 978-606-704-500-0

Iliescu, Adrian (trad.)
I

UNIVERS ENCICLOPEDIC BOOKS
UNIVERS ENCICLOPEDIC INIȚIERI

Str. Luigi Cazzavillan nr. 17, sector 1, București 010784
Tel.: 0371.332.838
e-mail: difuzare@universenciclopedic.ro
www.universenciclopedic.ro


Societatea antroposofică din România
Strada Vișinilor nr. 17, sector 2, București
Tel.: 021 323 20 57
www.antroposofie.ro
email: romantrop@yahoo.com



După notițe nerevăzute de conferențiar, editate de Colegiul de administrare a operei postume a lui Rudolf Steiner
Ediție îngrijită de Hella Wiesberger

Ediția 1, Opere complete – Dornach 1979
Ediția a 2-a, Opere complete – Dornach 1982
Ediția a 3-a, Opere complete – Dornach 1991



coperta spate

COPERTA IV

„Înțelegerea noastră obişnuită, intelectuală, a lumii aruncă, de fapt, un văl peste tot ceea ce se află în spatele ei. Iar acest lucru este o binecuvântare pentru oameni, căci trebuie să fii cu totul pregătit să intri în atingere cu lumea mai profundă. fără să apară consecințe greșite pentru viața obișnuită. Căci dacă nu suntem pregătiți suficient, se poate întămpla ca tot ce simțim şi suntem ca om obişnuit să se transforme exact în opusul său. [...]

Un om care nu a dobândit o deplină degajare față de toate experiențele din lumea fizică nu se poate menține vertical în lumea spirituală şi dobândeşte pentru viaţa sa zilnică transformarea iubirii în ură, a curajului în frică ş.a.m.d. Cel care pentru sine însuşi a luat decizia: acum vreau să merg înainte puternic în strădania mea ocultă, trebuie să fie mereu atent cu cea mai mare seriozitate, să nu se schimbe față de viața sa zilnică obişnuită. El trebuie să rămănă aşa cum a devenit odată prin predispoziția şi karma sa. Atât cât este posibil, viața exterioară trebuie să rămână aceeaşi, iar dacă trebuie să intervină modificări, acestea să nu fie condiționate prin viața esoterică, ci prin condițiile exoterice. Cine observă, spre exemplu, în viața exoterică că este neprietenos, trebuie să umple această lipsă prin strădanii în viața exoterică, dar să nu se aştepte în această privință la nimic dinspre viața esoterică.

Dacă suntem mereu degajați şi ne adâncim tot mereu în mantrele date: Mă gândeşte pe Düne - Mă țese pe mine - Mă acționează pe mine, atunci vom aduce cu noi şi forțele corecte pentru a ne menține verticali în mijlocul forțelor grozave ale lumii spirituale.”

Rudolf Steiner





CUPRINS

Treptele adevărului (biolog dr. Petre Papacostea)

În legătură cu publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Observații preliminare ale editorului la ediția a 3-a

Partea I

  1. Rusaliile, sărbătoarea eliberării spiritului omenesc.
    Berlin, Lunea Rusaliilor, 23 mai 1904
    Legătura Rusaliilor cu parcursul evoluției omenirii, conform unui manuscris din biblioteca Vaticanului și al contelui de Saint-Germain. Cele două mari curente ale concepției despre lume în cea de-a cincea rasă-rădăcină: concepția egipteano-indo-sudeuropeană bazată pe intuiția Devașilor; concepția persane-germană, bazată pe intuiția Asurașilor. Opoziția dintre cele două curente, începutul reîncarnării omului în epoca lemuriană și evenimentele legate de aceasta. Căderea în păcat, drept condiție pentru cucerirea libertății. Prometeu, ca reprezentant al omului ce aspiră spre libertate. Referire la Misterul Rusaliilor în Evanghelia după Ioan. Rusaliile ca simbol pentru lupta omului pentru libertate.
  2. Opoziția Cain-Abel.
    Berlin, 10 iunie 1904
    Miezul ocult al poveștii mozaice despre Adam și Eva și a urmașilor lor: reproducerea asexuată și sexuată. Reproducerea sexuată abia din vremea lui Set.Tranziția de la Adam la Set; Cain și Abel. Opoziția dintre Cain (spiritul masculin) și Abel (spiritul feminin); principiul intelectual și cel inspirativ. Nașterea egoismului datorită intelectului. Lupta împotriva dușmanilor oculți ai omenirii; neamul Rackshasașilor. Împlinirea unei profeții a lui Nostradamus prin fondarea Societății teosofice și reîntemeierea Misteriilor originare. Doctrina despre reîncarnare și karmă.
  3. Misteriile druizilor și ale droților.
    Berlin, 30 septembrie 1904 (Notițe)
    Droții și druizii, inițiați germanici din timpuri străvechi. Cele trei trepte de inițiere. Edda, ca poveste despre ceea ce s-a întâmplat în realitate în vechile Misterii drotice. Preoții druizi drept constructori ai omenirii; o imagine palidă a acestora în concepțiile francmasonilor.
  4. Legenda lui Prometeu.
    Berlin, 7 octombrie 1904
    Posibilitatea de interpretare exoterică, alegorică și ocultă a legendelor. Legenda lui Prometeu. Interpretarea ei drept reprezentare misterială a istoriei postatlanteene a omenirii. Epoca lemuriană, atlanteeană și postatlanteeană. Descoperirea focului și Prometeu ca reprezentant al epocii postatlanteene. Opoziția dintre tipul kama-manasic de gândire al lui Epimeteu și tipul manasic de gândire al lui Prometeu, al conducătorului inițiat în înțelepciune și faptă al omenirii postatlanteene.
  5. Misterul rosicrucienilor.
    Berlin, 4 noiembrie 1904
    Mitul lui Cain și Abel, al lui Hiram și Solomon (Legenda Templului) al Frăției rosicrucienilor, dat de Christian Rosenkreutz în secolul al XV-lea. Legenda, ca expresie simbolică a destinului subraselor a treia, a patra și a cincea ale rasei-rădăcină a cincea, în legătură cu dezvoltarea Creștinismului. Principiul creștin al egalității dintre toți oamenii în fața lui Dumnezeu și utilizarea lui în sens lumesc în Revoluția Franceză. Contele de Saint-Germain și Revoluția Franceză. Creștinismul Celui răstignit și Creștinismul viitor al Rosacrucii. Taina Mării de bronz și a Triunghiului de aur.
  6. Maniheismul.
    Berlin, 11 noiembrie 1904
    Curentul spiritual al Maniheismului. Viața întemeie¬torului său, Mani. Marele contestatar al Maniheismului: Augustin. Legenda lui Mani și concepția manehistă despre Rău. Răul ca Bine inadecvat timpului și principiul maniheist al propriei lumini spirituale interioare (Faust), în opoziție cu principiul autorității exterioare (Augustin și Luther). Cooperarea Binelui și Răului în conexiune cu principiile de Viață și Formă. Viață și Formă în evoluția Creștinismului. Biruirea Răului prin Blândețe drept sarcină a curentului spiritual maniheist. Lupta lui Augustin împotriva lui Faust și lupta Iezuitismului împotriva Fracmasoneriei.
  7. Esența și misiunea Francmasoneriei din punctul de vedere al Științei spiritului. — Conferința întâi
    Berlin, 2 decembrie 1904
    Legenda Templului ca fundament al Francmasoneriei. Ritualul primirii în Masoneria ioaneică. Gradul de Maestru și Legenda Templului. Procesiunile simbolice ca reflectări ale proceselor oculte de pe planul astral. Francmasonii erau în timpurile de demult zidari adevărați. Arhitectura în raport cu cunoașterea Universului. Francmasoneria și-a încheiat misiunea sa propriu-zisă; importanța ei justificată în subrasa a patra.
  8. Esența și misiunea Francmasoneriei din punctul de vedere al Științei spiritului. — Conferința a doua
    Berlin, 9 decembrie 1904
    Francmasoneria – un înveliș căruia îi lipsește conținutul veritabil. Goethe și Masoneria. Gradul de Royal-Arch. Masoneria operativă și arhitectura. Gradele superioare. Manifestul Marelui Orient, al Masoneriei – Memphis și al Masoneriei – Misraim în Germania. Sensul Legendei Templului, al Masoneriei operative: cunoașterea intuitivă, care trebuia să dispară. Epoca noastră (subrasa a cincea) ca rasă propriu-zis intelectuală. Organizarea până în cele mai mici amănunte a lumii minerale cu ajutorul spiritualității omenești, ca sens al Mării de bronz. Discursul premierului englez Balfour despre teoria electricității: o referire la un punct de cotitură în evoluția gândirii omenești. Străvechimea organizărilor francmasonice.
  9. Esența și misiunea Francmasoneriei din punctul de vedere al Științei spiritului. — Conferința a treia
    Berlin, 16 decembrie 1904
    Masoneria de grade înalte. Ritual reunit Memphis și Misraim. Francmasoneria de grade înalte și Cagliostro. Piatra înțelepților (nemurire) și pentagrama mistică în învățătura lui Cagliostro. Revoluția franceză și contele de Saint-Germain. Deosebirea dintre cunoașterea treptată la gradele înalte și utilizarea democratică a elementelor de cunoaștere în Masoneria ioaneică. Cele patru tipuri de învățături ale Masoneriei de rit Memphis și rit Misraim. Esența organizațiilor oculte. Noua cunoaștere despre atom. Viitoarea cunoaștere despre legătura dintre atom, electricitate și gândurile omenești.
  10. Ideea despre evoluție și involuție aflată la baza societăților secrete.
    Berlin, 23 decembrie 1904
    Importanța cunoașterii oculte: facilitarea continuării conștiente a vieții după moarte, a nemuririi. Marea lege a dezvoltării conștienței. Sarcina epocii noastre, aceea de a pătrunde și satura lumea minerală cu spirit omenesc. Regnurile naturale spiritualizate, ca viitor conținut al sufletului, bazat pe legea evoluției și involuției. Pătrunderea în viitor a acțiunii până la nivel de atom. Legătura dintre atom, gând și electricitate. Decăderea celei de a cincea rase-rădăcină prin lupta tuturor contra tuturor. Formele și importanța lor, în legătură cu treptele viitoare ale evoluției. Corespondența lor cu gradele înalte ale francmasonilor. Subrasa a cincea, ca rasă pur intelectuală, ca rasă a egoismului, și necesitatea învingerii acestuia.

Partea a II-a

  1. Despre Templul pierdut și care trebuie reconstruit, în legătură cu Legenda lemnului crucii sau Legenda de aur. — Conferința întâi
    Berlin, 15 mai 1905
    Teosofie și practică (exemplu: construcția unui tunel). Necesitatea cunoașterii legilor colaborării dintre oa¬meni pentru construcția societății omenești. Înlocuirea vechii culturi a statelor preoțești prin cultura experienței lumești în cea de-a patra subrasă. Războiul tro¬ian. Întemeierea Romei. Primii șapte regi ai Romei ca reprezentanți ai celor șapte etape ale epocii a patra de cultură. Legătura lor cu cele șapte principii ale omului. Legenda Templului și legătura ei cu Templul pierdut și care trebuie reconstruit.
  2. Despre Templul pierdut și care trebuie reconstruit, în legătură cu Legenda lemnului crucii sau Legenda de aur. — Conferința a doua
    Berlin, 22 mai 1905
    Templul solomonic ca simbol pentru om, ca o casă a lui Dumnezeu. Arca lui Noe, Templul lui Solomon și dimensiunile corpului omenesc. Interiorul Templului lui Solomon. Ideea Templului lui Solomon și cavalerii templieri. Învățăturile lor. Cele două curente la intrarea în existență a neamului omenesc: copiii lumii (fiii lui Cain) și copiii lui Dumnezeu (fiii lui Abel-Set). Rosicrucienii, drept continuatori ai Ordinului Templierilor, nu voiau altceva decât vrea Teosofia: a lucra la marele Templu al omenirii.
  3. Despre Templul pierdut și care trebuie reconstruit, în legătură cu Legenda lemnului crucii sau Legenda de aur. — Conferința a treia
    Berlin, 29 mai 1905
    Legenda lemnului crucii și semnificația universal-istorică a Templului lui Solomon. Opoziția dintre cele două curente ale omenirii: fiii lui Dumnezeu (urmașii lui Abel-Set) și fiii oamenilor (urmașii lui Cain). Unirea celor două curente în Christos Iisus. Construcția Templului cosmic în trei trepte (corespunzând corpului fizic, corpului eteric, corpului astral) de-a lungul întregului Vechi Testament, prin intermediul fiilor lui Cain, slujitorii lumii. Munca pentru instaurarea ordinii cosmice divine prin intermediul fiilor lui Dumnezeu, slujitorii Chivotului Legii. Templul lui Solomon ca expresie exterioară a ceea ce trebuie să fie Chivotul Legii. Evoluția omului în legătură cu simbolul crucii. Deosebirea pe care o face Pavel între lege și har. Legătura dintre lege și păcat în Vechiul Testament și dintre Lege și iubire în Noul Testament.
  4. Despre Templul pierdut și care trebuie reconstruit, în legătură cu Legenda lemnului crucii sau Legenda de aur. — Conferința a patra
    Berlin, lunea Rusaliilor, 5 iunie 1905
    Alegoria despre Cuvântul pierdut și care trebuie redobândit, în legătură cu sărbătoarea Rusaliilor, sărbătoarea libertății sufletului omenesc. Libertatea de a alege între bine și rău. Căderea în păcat. Evoluția pământească prin runde, globuri și rase. Cei șapte regi ai dinastiei lui Solomon în timpul celor șapte perioade ale globului astral. Construirea Macrocosmosului prin Spirit, Fiu și Tată; munca interioară a omului pornind de la Spirit, trecând prin Fiul, la Tatăl. Culturile postatlanteene până la Evenimentul christic și legătura lor cu acțiunea celor trei principii, Tatăl, Fiul și Spiritul. Reînvierea cuvântului interior, învierea corpului eteric ca mister al Rusaliilor.
  5. Logosul și atomii în lumina ocultismului.
    Berlin, 21 octombrie 1905 (notițe)
    Sarcina viitoare a curentului universal teosofic. Planul conducerii omenirii prin Maeștrii Lojei Albe. Logos, evoluție pământească și atomi.

Partea a III-a

  1. Raportul ocultismului față de Mișcarea Teosofică.
    Berlin, 22 octombrie 1905 (după-amiaza)
    Esența societăților oculte: organizare ierarhică; esența Societății teosofice: fundament democratic. Legătura dintre cele două constă în faptul că Societatea teosofică trebuie să fie un lăcaș în care ocultismul să se exprime prin limbă. Sarcina ocultismului propriu-zis: educare interioară; în cadrul Mișcării teosofice: popularizare a cunoștințelor oculte. Sarcina Societății teosofice: cultivarea deplin inteligibilă a învățăturilor oculte și a vieții oculte. Opoziția strictă dintre curentul ocult și organizarea socială teosofică.
  2. Francmasoneria și evoluția omenirii. (Conferință dublă). (Conferința doar pentru bărbați)
    Berlin, 23 octombrie 1905
    Separarea fizică a ambisexualității în bisexualitate în epoca lemuriană. Pe plan spiritual un fel de repetare în epoca postatlanteeană: divizarea înțelepciunii într-o înțelepciune de nuanță masculină și o înțelepciune de nuanță feminină. Cain și Abel ca reprezentanți ai acestei vechi învățături misteriale și Legenda francmasonică a Templului, ca expresie simbolică a ei. Concepția francmasonică despre puterea de creație (zămislire) viitoare prin cuvânt. Tendință unilaterală în Francmasonerie și în Iezuitism. Învingerea vechii înțelepciuni prin noua Teosofie, ce provine din asexualismul supraordonat.
  3. Francmasoneria și evoluția omenirii. (Conferința doar pentru femei)
    Berlin, 23 octombrie 1905
    Același conținut ca la conferința pentru bărbați
  4. Relația cunoștințelor oculte față de viața curentă.
    Berlin, 23 octombrie 1905 (seara)
    Intervenția cunoștințelor oculte în viața nemijlocită. Corpul astral al omului. Importanța educației. Substanța astrală „intermediară”. Prelucrarea substanței astrale prin sentimente, noțiuni, decizii voliționale. Forme de gând astrale. Corpuri astrale individuale și substanță astrală a poporului. Expresia misiunilor popoarelor pe planul astral. Temperamentul poporului și caracterul poporului. Populațiile slave și americane la începutul ideii lor de popor. Ideea spirituală de popor în răsărit (slavism) și ideea psihică de popor în vest (americanism). Unirea acestora cu elementul mongol în răsărit și cu negrii în vest.
  5. Arta regală într-o nouă formă.
    Berlin, 2 ianuarie 1906 (în comun pentru bărbați și femei)
    Neînțelegeri și erori privitoare la Francmasonerie. Șarlatania-Taxil. De unde vine denumirea de francmason? Cele trei domenii sau cei trei stâlpi ai culturii: înțelepciune, frumusețe, putere. Considerații privitoare la secolul al XII-lea și la Legenda Sfântului Graal în sens francmasonic. Opoziția dintre principiul masculin- francmasonic și cel feminin-preoțesc: stăpânirea forțelor neviului și luarea în primire a forțelor vii date de Dumnezeu. Simbolul crucii. Sfântul Graal ca simbol pentru stăpânirea în viitor a forțelor viului: noua formă a Artei regale.

Însemnări de blocnotes pentru conferința din 2 ianuarie 1906 ținută la Berlin (facsimil)

Despre Goethe și raportul său față de rosicrucianism (probabil 1906)

Note

Notă specială privitoare la afirmațiile despre atom, în legătură cu Francmasoneria

Completări