Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
Marie Steiner-von Sivers


MODELAREA VORBIRII ȘI ARTA DRAMATICĂ

I
Metodica și ființa modelării vorbirii

Prezentări aforistice din cursurile referitoare la modelarea artistică a vorbirii
Articole, notițe din seminarii și conferințe
GA 280

II
Arta recitării și declamației

Un ciclu de conferințe ținut în Dornach
Patru conferințe cu reprezentări în Dornach, Darmstadt, Viena, Stuttgart 1921-1923
Seminar de Marie Steiner, ianuarie/februarie 1928
Cuvântări la reprezentările de recitare 1912-1915
GA 281

III
Modelarea vorbirii și arta dramatică

Un ciclu de conferințe, ținut în Dornach, între 5 și 23 septembrie 1924
Aforisme despre arta actorului
Răspunsuri la întrebări, Dornach, 10 aprilie 1921
Marie Steiner: Curs de vorbire pentru participanții la Cursul dramatic, Dornach, 2 – 4 septembrie 1924
GA 282




METODICA ȘI FIINȚA MODELĂRII VORBIRII

GA 280

Prezentări aforistice din cursurile referitoare la modelarea artistică a vorbirii
Articole, notițe din seminarii și conferințe


coperta cartii
Traducere după:
Rudolf Steiner, Marie Steiner-von Sivers
METHODIK UND WESEN DER SPRACHGESTALTUNG
GA 280
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția, 1983


Traducător: Diana Sălăjanu
Lector: Oswald Gayer
Redactor: Agenor Crișan


©1999 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-9196-58-6

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca


Despre publicațiile din opera sub formă de conferințe a lui Rudolf Steiner

Baza științei spirituale orientată antroposofic este constituită din lucrările scrise de Rudolf Steiner (1861-1925). Alături de acestea el a ținut, între anii 1900 și 1924, numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, iar mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial el voia ca aceste conferințe, ținute totdeauna liber, să nu fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător de a le ordona. Această sarcină i-a încredințat-o Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, administrarea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie ținut cont de rezerva sa față de toate scrierile de acest gen: „Totuși, trebuie luat în considerare faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli „.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (cap. 35) el se exprimă asupra raportului conferințelor pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscris tipărit, față de scrierile sale publice. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, în același fel, și pentru cursurile referitoare le diverse specialități, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform liniilor directoare date de ea, editarea operelor complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Date mai amănunțite referitoare la text se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Indicații”.




CUPRINS


OSWALD GAYER Cuvânt înainte la ediția în limba română
ERWIN FROBÖSE Cuvânt introductiv
RUDOLF STEINER
MARIE STEINER
Din Viața mea, cap. XXXVII
Însemnare dintr-un caiet de notițe
I
RUDOLF STEINER Condițiile fundamentale ale activității antroposofice. Din conferința inaugurală prezentată la 24 decembrie 1923, în vol.: Congresul de Crăciun pentru întemeierea Societății Antroposofice Generale, GA 260
MARIE STEINER Căile ce duc la unitatea artistică a poeziei originare. Manuscris
RUDOLF STEINER Exerciții de vorbire, cu explicații. Notat de Marie Steiner, în scopul realizării unui manual de arta modelării vorbirii. Manuscris.
Motto. Din raportul prezentat în legătură cu Congresul de Antroposofie și Pedagogie din Olanda, iulie 1924, în vol.: Constituirea Societății Antroposofice Generale 1924/25, GA 260a.

Curs de pedagogie cu Colegiul cadrelor didactice ale Școlii Libere Waldorf, Stuttgart 1919. Exerciții de vorbire cu explicații. Câteva exemple de recitare. În: Arta educației. Discuții de seminar și conferințe referitoare la planul didactic. GA 295.
Motto. Din ciclul de conferințe Arta educației. Aspecte metodice și didactice, Stuttgart, 21 august – 5 septembrie 1919, Conferința a IV-a. GA 294.
RUDOLF STEINER Curs referitor la modul artistic de a trata vorbirea, 1922. Partea I. Notat de Marie Steiner. Dornach: 17 iulie – 5 august. Stuttgart: 2 – 15 octombrie. Manuscris.
Motto. Din conferința: „Creație poetică și recitare”, Viena, 7 iunie 1922, în vol.: Arta recitării și declamației, GA 281

Curs referitor la modul artistic de a trata vorbirea, 1922. Partea a II-a. Notat de Marie Steiner. Manuscris.
Dintr-un caiet de notițe din 5 august 1922.
Maximă. Pentru Marie Steiner, de 15 martie 1922. Facsimil
Observații referitoare la exercițiile practice pe care le vor face cursanții

Din cursul de arta vorbirii. Haga, 1923. Stenografiat de Marie Steiner. Manuscris.
Exerciții de dezvoltare a simțului pentru sunetele vorbirii. Din operele rămase de la Rudolf Steiner. Manuscris.
Exerciții pentru bâlbâiți
MARIE STEINER Arta recitării, cu completări făcute de Rudolf Steiner. Manuscris.
Un articol din anul 1926. Manuscris.
Aforism. Manuscris.
Pentru actori. Manuscris.
Exerciții pentru vorbirea în curentul respirator. Vara anului 1927. Manuscris.
Din caietele de regie. Manuscris.
Însemnări rămase sub formă de fragmente. Manuscris.
Din caietele de regie la „Faust”.
Din caietele de notițe. Manuscris.
II
RUDOLF STEINER Limbă și spirit al limbii. În Ideea de Goetheanum în mijlocul crizei culturale a epocii noastre. Culegere de articole din anii 1921-1925. GA 36

Linii orientative pentru arta educației, în ceea ce privește arta modelării vorbirii și predarea limbii germane. Din consfătuirile cu colegiul cadrelor didactice ale Școlii libere Waldorf din Stuttgart, 1919-1924. Manuscris tipărit.

Contribuții la formarea unei școli pentru cultivarea artei oratorice. Din Curs orientativ pentru munca antroposofică și pentru munca în domeniul tripartiției organismului social în Elveția, conferințele a II-a, a V-a și a VI-a, din 12, 15 și 16 octombrie 1921. După o stenogramă nerevizuită de vorbitor. GA 339.
Motto. Din „Încă un cuvânt referitor la arta oratorică”, în vol.: Articole referitoare la dramaturgie 1889-1900, GA 29.
MARIE STEINER
Cuvinte introductive: Rudolf Steiner ca vorbitor în public. Din „Rudolf Steiner și artele”, în: Marie Steiner, Opere, vol. II „Rudolf Steiner și artele vorbirii”, Dornach 1974
RUDOLF STEINER Despre unele tulburări de vorbire. Răspuns la întrebări din „Conversație despre știința spirituală”, 4 octombrie 1920, la Goetheanum, Dornach, în perioada primului curs superior. După o stenogramă nerevizuită de vorbitor.
Expuneri aforistice despre arta modelării vorbirii și arta dramatică. În Ce se petrece în Societatea Antroposofică, anul I, Nr.36, 37 și 38 din 14, 21 și 28 septembrie 1924. GA 260a.

Cuvânt de încheiere

Tabel cronologic

Indice bibliografic

Privire de ansamblu asupra operei lui Rudolf Steiner