Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
REORIENTAREA SISTEMULUI EDUCAȚIONAL ÎN SENSUL UNEI VIEȚI SPIRITUALE LIBERE

GA 192

NOTE


Operele lui Rudolf Steiner care au apărut în cadrul Operelor Complete (GA) sunt indicate în note cu numărul bibliografic.

  1. Punctele centrale ale problemei sociale în necesitățile vitale ale prezentului și viitorului, (GA 23), carte care fusese publicată cu puțin timp în urmă, în aprilie 1919.
  2. Oscar Hertwig, 1849-1922, «Das Werden der Organismen, eine Widerlegung der Darwinschen Zufallslehre» (Dezvoltarea organismelor, o refutarea a teoriei hazardului a lui Darwin), 1916; «Zur Abwehr des ethischen, des sozialen und des politischen Darwinismus» (Privitor la respingerea darwinismului etic, social și politic), 1918.
  3. Sfeșnicul, viziune asupra lumii și mod de viață”: «Der Leuchter, Weltanschauung und Lebensgestaltung»: Darmstadt, 1919.
  4. Jakob Johann Freiherr von Uexküll (1864-1944), biolog german. Citatul se găsește în articolul său «Der Organismus als Staat und der Staat als Organismus» (Organismul ca stat și statul ca organism).
  5. Friedrich Niebergall (1866-1932) teolog protestant german. Este vorba de articolul său «Der Aufstieg der Seele» (Înălțarea sufletului).
  6. Emil Molt, 1876-1936, director al fabricii de țigări „Waldorf-Astoria”. A organizat cursuri de formare a lucrătorilor pentru angajații companiei. Dorința sa de a avea o școală în spiritul lui Rudolf Steiner pentru copiii lucrătorilor din fabrică a fost impulsul pentru înființarea primei „Școli Waldorf” la Stuttgart.
  7. Despre adăugarea euritmiei pe lângă gimnastica fizică vezi și explicația lui Rudolf Steiner în conferința din 27 noiembrie 1919, în «Idee und Praxis der Waldorfschule» (Ideea și practica Școlii Waldorf), GA 297.
  8. Ulrich von Wilamowitz-Möllendorff (1848 -1931), profesor de filologie clasică la Greifswald, Göttingen și Berlin. Pe lângă numeroasele publicații despre poeții și filozofii greci, a publicat în anii 1899-1924 patru volume de traduceri ale tragediilor grecești.
  9. Mi s-a dat un tânăr oarecum slab la minte care avea 11 ani: Rudolf Steiner descrie munca sa cu acest copil în Cursul vieții mele, GA 28, cap. VI.
  10. Rudolf Christoph Eucken (1846-1926), filosof. «Der Kampf um einen geistigen Lebensinhalt» (Lupta pentru un scop spiritual în viață), 1896; «Einführung in eine Philosophie des Geisteslebens» (Introducere într-o filozofie a vieții spirituale), 1908.
    Friedrich Paulsen (1846-1908), filosof și profesor. 1846-1908, «Einleitung in die Philosophie» (Introducere în filosofie), 1892; «System der Ethik» (Sistemul etic), 1889.
  11. Wilhelm Förster (1832-1921), astronom german. A predat la Universitatea din Berlin din 1858 până în 1920.
  12. Poate v-am descris adesea: de exemplu în conferințele lui Rudolf Steiner din 14 mai 1918 în Daruri antroposofice pentru viață, GA 181; din 23 aprilie 1918, în: «Die geistigen Hintergründe des Ersten Weltkrieges» (Temeiurile spirituale ale primului Război mondial) GA 174b, şi din 30 iunie 1918 in «Der Tod als Lebenswandlung» (Moartea ca transformare a vieţii), GA 182.
  13. vinerea trecută: Conferința publică din 16 mai 1919 inclusă în «Neugestaltung des sozialen Organismus» (Reorganizarea organismului social), GA 330.
  14. Georg Kreuzwendedich (1855-1921), baron de Rheinbaben, fost ministrul de stat şi al finanţelor prusac, preşedinte al «Societăţii Goethe» din Weimar între 1913 şi 1921.
  15. în așa-numita problemă a căii ferate de la Bagdad: Deutsche Bank, care finanțase deja extinderea conexiunii feroviare Constantinopol-Ankara, a primit și în 1903 concesiunea de a continua calea ferată prin Bagdad până la Basra la Golful Persic. În anii care au urmat, acest lucru a dus la dispute politice cu Anglia și Rusia, care se temeau de o extindere a influenței germane în această zonă.
  16. Karl Helfferich (1872-1924), a devenit director al Căii Ferate de la Bagdad în 1906, director al Deutsche Bank în 1908, iar din 1915 până în 1917, mai întâi ca secretar de stat al Trezoreriei Reichului, apoi ca secretar de stat de Interne și vicecancelar al Reichului, el a avut responsabilitatea pentru finanțarea războiului și pentru tactica economică în timpul războiului. La 23 aprilie 1924, cu puțin timp înainte de o victorie electorală majoră a partidului său, a murit într-un accident de tren lângă Bellinzona.
  17. Wolfgang Kapp (1858-1922), guvernator regional în Prusia de Est 1906-1920, cofondator al Partidului Patriei Germane.
  18. Theobald von Bethmann Hollweg (1856-1921), cancelar german 1909-1917. La 5 iunie 1916, Bethmann Hollweg a ținut un discurs în Reichstag «Gegen Schmähschriften des Generallandschaftsdirektors Kapp» (Împotriva scrierilor defăimătoare ale guvernatorului regional Kapp).
  19. citat care se găsește și în cartea mea Punctele centrale ale problemei sociale: În capitolul IV. Relații internaționale ale organismelor sociale:

    „«Țelul este să transformăm întreaga omenire, în forma sa ultimă, într-o împărăție de frați care, urmând numai motivațiile cele mai nobile, merg înainte împreună. Cine urmărește istoria pe harta Europei, însă, ar putea crede că o ucidere reciprocă generală trebuie să se împlinească în viitorul nostru imediat», dar numai gândul că «o cale spre adevăratele bunuri ale vieții umane trebuie să fie găsită» poate menține sentimentul de demnitate umane. Și acest gând este unul «care nu pare să fie în armonie cu enorma noastră înarmare militară și cu cele ale vecinilor noștri; este însă unul în care eu cred și care trebuie să ne lumineze, dacă nu ar fi oare mai bine să abolim viața umană printr-o hotărâre comună și să stabilim o zi oficială pentru sinucidere.» (Așadar, Herman Grimm în 1888 la pag. 46 a cărții sale: «Cincisprezece eseuri. Vol. 4. Din ultimii cinci ani.»)"

  20. când am primit să educ un copil de unsprezece ani cu tulburări de creștere și dezvoltare...: vezi nota 9.
  21. în conferința publică pe care am ținut-o: Conferința din 31 mai 1919, inclusă în «Neugestaltung des sozialen Organismus» (Reorganizarea organismului social), GA 330.
  22. cartea mea despre problema socială: Punctele centrale ale problemei sociale, GA 23.
  23. Este vorba de faptul că atunci când mijloacele de producție trec de la a fi produse, la faptul că produc, sunt scoase din contextul în care erau marfă, și nu mai pot avea preț/valoare ca marfă. Ele devin înglobate în procesele economice în același fel ca natura. Rudolf Steiner explică acest subiect și în Articole asupra organizării tripartite a organismului social, GA 24, și mai pe larg în Sarcini ale unei noi științe economice. Cursul și seminarul de economie, GA 340 și 341.
  24. dacă unul ar lucra pentru toți și toți pentru unul: Rudolf Steiner explică în Conferința a 3-a din Cursul de economie, GA 340, că acest lucru nu se referă la un aspect etic, ci la unul pur economic:

    „Cu cât diviziunea muncii avansează mai departe, cu atât mai mult se ajunge ca oamenii să lucreze unii pentru alţii, pentru societatea generală, niciodată pentru sine. Aceasta însă înseamnă, cu alte cuvinte: Prin apariţia diviziunii moderne a muncii economia, în privinţa activităţilor economice, trebuie să se bizuie pe stârpirea din rădăcină a egoismul. Vă rog, nu înţelegeți aceasta în mod etic, ci pur economic! Din punct de vedere economic egoismul este imposibil. Cu cât diviziunea muncii înaintează, cu atât mai mult omul nu mai poate face nimic pentru sine, ci el trebuie să facă totul pentru ceilalţi.

    Practic altruismul ca cerință a apărut mai repede în domeniul economic, prin condiţiile exterioare, decât a fost el înțeles în domeniul religios-etic. Pentru acest lucru există un fapt istoric care poate fi uşor sezizat.

    Cuvântul egoism îl veţi găsi ca fiind destul de vechi, chiar dacă poate nu cu semnificaţia lui aspră actuală, dar îl veţi găsi ca fiind destul de vechi. Opusul acestuia, cuvântul altruism, faptul de a te gândi la celălalt, abia dacă are o vechime de o sută de ani, a fost inventat ca termen abia foarte târziu, iar din acest motiv putem spune – nu vrem să ne sprijinim prea tare pe acest fapt exterior, dar o considerare istorică ar arăta aceasta –: Reflecţia etică era încă departe de a ajunge la totala recunoaștere a valorii altruismului, când prin diviziunea muncii preţuirea economică a altruismului era deja prezentă. – Iar dacă examinăm acum această cerinţă a altruismului ca fiind o cerinţă economică, atunci avem nemijlocit ceea ce rezultă mai departe din aceasta: Trebuie să găsim calea spre economia modernă, prin care niciun om nu trebuie să se îngrijească de sine însuși, ci numai de celălalt, și cum pe această cale de asemenea se are grijă în mod optim de fiecare individ. Acest lucru ar putea fi luat drept idealism; dar vă atrag încă o dată atenţia asupra următorului lucru: în această conferinţă nu vorbesc nici idealist, nici etic, ci economic. Iar ceea ce am spus acum este spus doar în sens economic. Nu un Dumnezeu, nu o lege morală, nu un instinct cer în viaţa economică modernă altruismul în muncă, în producerea bunurilor, ci pur şi simplu diviziunea modernă a muncii. Deci o categorie cu totul economică cere aceasta.”