COLECȚIA INIȚIERI/ TEME DIN OPERE COMPLETE
Coordonatorul colecției: biolog dr. PETRE PAPACOSTEA
Redactor: MARIA STANCIU
Tehnoredactor: MARIANA MÎRZEA
Coperta: DIANA TATU
Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României STEINER, RUDOLF Psihologie spirituală: noţiuni fundamentale de psihologie antroposofică / Rudolf Steiner; trad. de Ligia Sălăgeanu; texte selectate şi editate de Markus Treichler; postf. şi indice al surselor bibliografice de Markus Treichler. - Bucureşti: Univers Enciclopedic Gold; Cluj-Napoca: Triade, 2010 ISBN 978-606-8162-72-0 ISBN 978-973-8313-75-0 I. Sălăgeanu, Ligia (trad.) II. Treichler, Markus (ed.; postf.) 159.9 |
GRUPUL EDITORIAL UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
Str. Luigi Cazzavillan nr. 17, sector 1, Bucureşti
Tel.: 021.317.88.38; Fax: 021.317.88.42
e-mail: difuzare@universenciclopedic.ro
www.universenciclopedic.ro
Societatea antroposofică din România
Strada Vișinilor nr. 17, sector 2, București
www.antroposofie.ro
COPERTA IV
Psihologia spirituală uneşte domeniul vieţii interioare (psyche, în limba elină) şi aspectele spirituale ce sunt implicate în viaţa omului. Rudolf Steiner îşi îndreaptă atenţia asupra căilor prin care omul se poate cunoaşte pe sine, poate avea trăirea de sine ca individualitate (constituţie spirituală) cu viaţă interioară.
Prezentul volum cuprinde texte şi conferinţe de bază pentru metoda psihologică, specifică ştiinţei spiritului de orientare antroposofică, şi anume: autoobservarea vieţii interioare (a sufletului) omului.
Ni se oferă imaginea antroposofică despre om şi, în acelaşi timp, căile de exersare prin care omul se poate autoeduca. Sunt prezentate şi diferitele metode de observaţie şi de şcolire pe calea dezvoltării forţelor sufleteşti. Lucrarea este un îndrumător pentru oricine se străduie pe calea devenirii umane, ca fiinţă autentică şi liberă.
Opera lui Rudolf Steiner se bazează sub aspect metodic şi din punctul de vedere al ştiinței cunoaşterii pe descrierile expuse în lucrările sale fundamentale: Filosofia libertății. Trăsături fundamentale ale unei concepții moderne despre lume, Teosofie. Introducere în cunoaşterea suprasensibilă a lumii şi menirea omului, Cum se dobândesc cunoştinţe despre lumile superioare? şi Ştiinţa ocultă în rezumat. Acestea, împreună cu restul lucrărilor şi volumelor care cuprind articolele, formează opera scrisă, de o amploare considerabilă, formată din 40 de volume.
Pe lângă aceasta, bogăția de conferințe stenografiate este extraordinară, aceste conferințe fiind cuprinse în mai bine de 250 de volume din cadrul ediției Operelor complete. Toate conferințele au fost prezentate oral şi nu erau destinate tiparului. Publicarea lor s-a făcut după nişte stenograme nerevizuite de Rudolf Steiner. Ele conțin, totuşi, extinderea şi dezvoltarea în cele mai diferite direcții şi domenii ale vieții a concepțiilor fundamentale expuse în lucrări. Ele reprezintă şi astăzi, prin multitudinea lor tematică, o sarcină care încă nu a fost încheiată.
Astfel, motivul inițierii acestei serii este acela de a deschide, prin prisma punctelor de vedere actuale în vremea noastră, accesul la diferite complexe de teme răspândite în întreaga operă şi nereunite într-un tot coerent şi, totodată, de a face clară capacitatea metodei antroposofice de cunoaştere de a fi aplicată la anumite cercuri de probleme. Niciuna dintre sinteze nu pretinde a fi completă în privința conţinutului.
Indice al surselor bibliografice (volumele din care fac parte prezentele conferințe)