Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
CUNOAȘTEREA OMULUI ȘI STRUCTURAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI

GA 302

Opt prelegeri, ținute între 12 iunie și 19 iunie 1921
în Stuttgart, pentru cadrele didactice ale Școlii Libere Waldorf

Traducător: Delia Popescu
Lector: Adriana Onofrei

©1994 Editura TRIADE Cluj-Napoca
ISBN 973-8313-83-X

coperta cartii

Traducere după:
Rudolf Steiner
Erziehung und Unterricht aus Menschenerkenntnis
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveţia 1983
GA 302
După stenograme nerevăzute de conferențiar,
editate de „Administrația moștenirii Rudolf Steiner”

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s­a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într­un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35), el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s­a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS

PRIMA PRELEGEREStuttgart, 12 iunie 1921
Cum devin cele elaborate în cursul predării posesiune remanentă? Amintirea. Sentimentele, umorul, așteptarea, ș.a.m.d. ca ajutoare ale amintirii. Învățământul contemplativ și activitatea proprie. Școala ca organism unitar. Abordarea elementului corporal și al celui spiritual. Efectul igienic al predării.
A DOUA PRELEGEREStuttgart, 13 iunie 1921
Reprezentare, judecată, concluzie; legătura lor cu capul, brațele, picioarele și labele picioarelor; cu trupul eteric, trupul astral și Eul. Capul și membrele; legătura lor cu Cosmosul și cu Pământul. Ereditatea. Llegătura dintre corporal-fizic și sufletesc-spiritual. Copii „cosmici” și copii „tereștri”. Predarea istoriei. Obiectivitate. Gimnastica. Despre pregătirea profesorului.
A TREIA PRELEGEREStuttgart, 14 iunie 1921
Adaptarea predării la viața copilului. Efectul asupra elementelor componente ale ființei în stare de veghe și în somn. Euritmie. Muzică. Fizică. Istorie. Acordarea materiilor între ele. Configurarea orelor de predare ținând cont de tripartiția omului. Activități de îndemânare practică și capacitatea de a judeca. Concepția spațială în predarea geografiei. Abordarea elementului temporal în istorie. Prin neluarea în considerare a celor ce se petrec în timpul somnului, se educă automate.
A PATRA PRELEGEREStuttgart, 15 iunie 1921
Școala ca organism. Dependența elementului trupesc-fizic de spiritual-sufletesc. Activitatea corporală – activitate de reprezentare. Scrisul, cititul, ascultarea de povestiri. Elementul trupesc este deosebit de solicitat în cazul activităților cognitiv-corporale. Depunerea de sare. Efectul interesului și al plictiselii. Prin euritmie și cântec, elementul spiritual este eliberat în membre. Copii cu fantezie bogată și copii cu fantezie săracă. Educația, intervenție în libertatea omului. Despre învățarea pe de rost. Predarea lucrului manual.
A CINCEA PRELEGEREStuttgart, 16 iunie 1921
Răscrucea de la paisprezece, cincisprezece ani. Lupta pentru ajungerea la un raport cu fizicul. Diferențierea elementelor ființiale componente la băieți și la fete. Manifestarea lor în exterior. Erotismul. Sentimentul frumuseții. Amplificarea sentimentului religios-moral. Modul diferit de abordare a băieților și fetelor la vârsta pubertății. Sentimentul rușinii. Umorul. Idealurile. Învățământul să ducă la înțelegerea vieții. Planul de învățământ pentru clasa a zecea.
A ȘASEA PRELEGEREStuttgart, 17 iunie 1921
Educarea copiilor aflați la vârsta pubertății necesită o întemeiere mai profundă și o înțelegere extinsă asupra lumii din partea profesorului. Caracteristica unor curente pedagogice contemporane. Interesul pentru curentul prezentului ca premisă pentru educarea copiilor de paisprezece, cincisprezece ani. Mișcarea de tineret. Relația și înțelegerea diferitelor vârste la greci. Eșecul științelor naturii în a furniza o imagine a omului și a lumii. Motivul pentru care nu comunicăm cu tinerii. Cele patru elemente la greci.
A ȘAPTEA PRELEGEREStuttgart, 18 iunie 1921
Raportul dintre oamenii de diferite vârste. Prin neobservarea subtilităților se formează prăpăstii între oameni. Exemplu al unei cunoașteri a naturii care cuprinde viul în plante, animal, om și Cosmos. Pătrunderea spiritual-științifică a vieții de sentiment și de simțire ca punte pentru înțelegerea tinerilor de paisprezece, cincisprezece ani.
A OPTA PRELEGEREStuttgart, 19 iunie 1921
Tendința spre idealuri la vârsta de paisprezece, cincisprezece ani. Autoritatea aleasă de copil. Formarea de judecăți. Despre albumină. Știința modernă și esența școlilor de învățământ superior. Procesul de imitare la copil, continuare a activității prenatale. Dezvoltarea simțului pentru adevăr. Vârsta de nouă ani. Dezvoltarea simțului pentru frumos. Iubire și datorie. Transformarea relației de autoritate. Cuvinte de încheiere. Meditație pentru profesori.

Indicații

Rudolf Steiner – despre stenogramele conferințelor sale

Lista lucrărilor lui Rudolf Steiner despre educație

Ediția operelor complete ale lui Rudolf Steiner