Tehnoredactor: Mihaela TUDOR
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României STEINER, RUDOLF Teosofia rosicruciană: conferinţe ţinute în faţa membrilor Societăţii antroposofice: paisprezece conferinţe ţinute la München între 22 mai şi 6 iunie 1907/ Rudolf Steiner; trad. de Nicolae Ioan Crăciun, Adrian Iliescu. — București: Univers Enciclopedic Gold, 2024 ISBN 978‑606‑096‑507‑7 I. Crăciun, Nicolae Ioan (trad.) II. Iliescu, Adrian (trad.) |
UNIVERS ENCICLOPEDIC BOOKS
UNIVERS ENCICLOPEDIC INIȚIERI
Str. Luigi Cazzavillan nr. 17, sector 1, București, 010784
e-mail: difuzare@universenciclopedic.ro
www.universenciclopedic.ro
Societatea antroposofică din România
Strada Vișinilor nr. 17, sector 2, București
www.antroposofie.ro
COPERTA IV
Nu voi uita niciodată extraordinara impresie pe care mi-a făcut-o Rudolf Steiner când a venit prima dată la mine. Văzându-i faţa suptă, dar deosebit de senină, ochii negri şi misterioşi, din care ţâşnea din profunzimi de nebănuit o lumină miraculoasă, pentru prima oară în viaţa mea am avut convingerea că mă aflu în faţa unuia dintre acei sublimi vizionari care au percepţia directă a lumii de dincolo. Aşa îi descrisesem, intuitiv şi poetic, în cartea mea pe Marii Iniţiaţi. La acest mistic filosof, la acest vizionar gânditor, toate experienţele psihice se aflau în legătură cu legile imuabile ale naturii fizice.
Edouard Schuré
Această carte, compusă din conferinţe ţinute de Rudolf Steiner în faţa membrilor Societăţii Teosofice Germane în anul 1907, este o concentrare maximă a concepţiei sale despre lume, despre evoluţia omului şi a Pământului de la origini şi până într-un viitor foarte îndepărtat, expusă pe larg în volumele sale publicate: Teosofia, Cum se dobândesc cunoştinţele despre lumile superioare şi Ştiinţa ocultă în rezumat, concepţie care după anul 1913 va primi numele de Antroposofie. Cititorul trebuie să fie conştient că această carte, care poate nu face decât să deschidă interesul pentru cunoaşterea spirituală, trebuie totuşi studiată cu atenţie, fiind necesară o meditare îndelungată asupra pasajelor ei. Imaginile pe care le găsim acolo, dezvoltate mai departe prin gândire, lucrează interior, sufleteşte şi spiritual, dând acea încredere şi acea siguranţă în viaţă, certitudinea că am găsit o cale care conduce la adevăr.
În legătură cu publicaţiile din opera de conferenţiar a lui Rudolf Steiner
Despre stenogramele conferințelor
Baza ştiinţei spirituale de orientare antroposofică o formează operele scrise şi publicate ale lui Rudolf Steiner (1861–1925). În afară de acestea el a ţinut între anii 1900 şi 1924 numeroase conferinţe şi cursuri, atât public cât şi pentru membrii Societăţii Teosofice, mai târziu Antroposofice. El însuşi nu a dorit iniţial ca ceste conferinţe, ţinute fără excepţie liber, să fie reţinute în scris, întrucât ele au fost concepute drept „comunicări orale, nedestinate tiparului”. După ce însă s‑au fabricat şi răspândit în număr tot mai mare notiţe incomplete şi cu greşeli ale celor care au audiat conferinţele, el s‑a văzut nevoit să reglementeze luarea notiţelor. El a încredinţat această sarcină Mariei Steiner‑von Sivers. Ei i‑a revenit obligaţia de a stabili stenografii, de a administra notiţele şi de a revizui textele în vederea editării. Întrucât din lipsă de timp Rudolf Steiner nu a putut, decât în foarte puţine cazuri, să corecteze el însuşi notiţele, trebuie avută în vedere rezerva sa privitoare la toate conferinţele publicate: „Trebuie doar ţinut seama, că în manuscrisele nerevăzute de mine se găsesc greşeli.”
În ceea ce priveşte raportul conferinţelor pentru membri, care iniţial erau accesibile doar ca manuscrise tipărite interne, faţă de scrierile sale publice, Rudolf Steiner se exprimă în autobiografia sa Cursul vieţii mele (capitolul 35) conform celor redate la sfârşitul acestui volum. Cele relatate acolo sunt valabile în egală măsură şi pentru cursurile pentru diferitele domenii de specialitate, care se adresau unui cerc de participanţi familiarizaţi cu bazele ştiinţei spirituale.
După moartea Mariei Steiner (1857–1948) s‑a început, conform liniilor sale directoare, editarea unei Ediţii Complete – Rudolf Steiner. Volumul de faţă constituie o componentă a acestei Ediţii Complete (Gesamt Ausgabe). În măsura în care a fost necesar, la începutul Notelor se găsesc şi alte indicaţii referitoare la suporturile de text.