Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
CUNOAȘTERE ANTROPOSOFICĂ A OMULUI ȘI MEDICINĂ

GA 319

11 conferințe prezentate între 28 august 1923 și 29 august 1924 în diferite orașe


Traducător: Ligia Sălăgeanu
Lector: Dr. Corneliu Băbuț

©2005 Editura TRIADE Cluj-Napoca
ISBN 973-633-000-1
coperta cartii

Traducere după:
Rudolf Steiner
ANTHROPOSOPHISCHE MENSCHENKENNTNIS UND MEDIZIN
GA 319

În limba franceză:
Médicament et Médicine à l’image de l’homme

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca



Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35) el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s­a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS

LINII ORIENTATIVE PENTRU ÎNȚELEGEREA UNEI METODE
TERAPEUTICE BAZATE PE ȘTIINȚA SPIRITUALĂ ORIENTATĂ ANTROPOSOFIC

PRIMA CONFERINȚĂPenmaenmawr (Anglia), 28 august 1923
Procesele patologice și procesele naturale. Împărțirea organizării umane în trei procese fundamentale de concepție medicală. Migrena. Febra tifoidă. Polaritate între celula nervoasă și celula hepatică. Procesul antimoniu. Procesul de albuminizare. Polaritatea acestor două procese. Procesul cuarț. Tuberculoza. Procesul fosfor în terapie. Raporturile acestor două procese cu forma vegetală, cu forma umană. Importanța pedagogiei pentru sănătate și boală. Euritmie curativă.

PATOLOGIE, TERAPIE ȘI PREPARAREA REMEDIILOR PE BAZA CUNOȘTINȚELOR DOBÂNDITE PRIN ȘTIINȚA SPIRITUALĂ

CONFERINȚA A DOUALondra, 2 septembrie 1923
Funcția splenică. Acțiunea entităților infinitezimale. Realizarea unei patologii și terapii raționale. Cele trei procese fundamentale: sistemul neurosenzorial, sistemul ritmic, sistemul metabolismului și al membrelor. Diateza exsudativă. Guturaiul de fân și tratamentul său. Substanțele în procesul vegetal. Cichorium intybus. Funcția biliară și sistemul neuro senzorial. Migrena: Biodoron. Importanța procesului de preparare a remediilor. Vindecare cu ajutorul procesului.
CONFERINȚA A TREIALondra, 3 septembrie 1923
Reprezentarea, sentimentul, voința și tripartiția organismului. Unitatea nervilor. Activitatea cardiacă și circulatorie drept consecință a mișcării umorale. Metabolismul, un act de natură volitivă. Secreția externă și internă. Procesele de construcție și de deconstrucție și viața de reprezentare. Formațiune cerebrală și proces siliciu. Ritm al proceselor polare. Febră tifoidă antimoniu. Carcinom ‒ vâsc. Euritmie curativă. Terapie pe baza unei patologii antropologice. Știință spirituală antroposofică și cunoaștere medicală.
CONFERINȚA A PATRAViena, 2 octombrie 1923
Caracterul științific al antroposofiei. Dezvoltare conștientă a forțelor sufletului. Cunoașterea exactă a părților suprasensibile ale omului. Necesitatea cunoașterii acestora pentru medicină.

CUNOAȘTERE ANTROPOSOFICĂ A OMULUI ȘI MEDICINĂ

CONFERINȚA A CINCEAHaga, 15 noiembrie 1923
Principiu al muncii medicale. Studii asupra funcției splinei și acțiunea entităților infinitezimale. Metode noi pe baza dezvoltării facultăților sufletești. Cunoaștere a corpurilor fizic, eteric, astral și a Eului. Interacțiune a celor patru părți constitutive. Diagnostic și vindecare. Procese exterioare și interioare ale omului. Catarul estival. Unitatea dintre patologie și terapie. Cichorium intybus. Anisum.
CONFERINȚA A ȘASEAHaga, 16 noiembrie 1923
Tripartiția organismului uman. Polaritatea dintre procesul siliciu și procesul fosfor în ochi. Procesul plumb. Scleroza și terapia ei. Lapte, miere, zahăr. Procesul argint și acțiunea structurantă, acțiunea destructurantă a fosforului. Calcar ‒ expirație, fosfor ‒ inspirație, raporturi cu somnul. Migrena, febra tifoidă, cancerul și tratamentul lor. Euritmia curativă, euritmia artistică și vorbirea.

Răspunsuri la întrebări referitoare la conferința de la Haga din 16 noiembrie 1923

CARE ESTE CÂȘTIGUL PE CARE ÎL POATE OBȚINE ARTA VINDECĂRII PRIN CUNOAȘTEREA CONCEPȚIILOR ȘTIINȚEI SPIRITUALE?

CONFERINȚA A ȘAPTEAArnheim, 17 iulie 1924
Considerații antroposofice asupra pedagogiei și medicinei. Dezvoltare a gândirii, simțirii și voinței. Meditația. Exerciții de gândire. Fortificare a memoriei. Cunoaștere de sine. Legi ale naturii, legi cosmice. Transformare a simțirii, fortificare a gândirii. Iubirea ca forță de cunoaștere. Nemurire și viață imaterială. Curenți structuranți și destructuranți. Echilibrul lor. Procesele din natură ca procese terapeutice. Raporturi între cunoaștere și terapie. Lăcașurile corespunzătoare.
CONFERINȚA A OPTAArnheim, 21 iulie 1924
Activitate constructivă a corpului fizic și a corpului eteric, deconstrucție prin corpul astral și Eu. Raporturile organismului uman cu cele trei regnuri ale naturii. Tripartiția. Polaritatea. Diferențierea interioară a procesului siliciu. Respirația. Acidul carbonic și metabolismul. Siliciul și sistemul neuro senzorial. Diagnostic și terapie: Equisetum arvense, Cichorium intybus. Febra tifoidă. Carcinomul. Arta de a vindeca, o artă transparentă.
CONFERINȚA A NOUAArnheim, 24 iulie 1924
Cele patru părți constitutive superioare. Veghea și somnul. Acțiunea plumbului asupra corpului astral și a Eului. Scleroza. Argintul și procesul digestiv. Procesul fier. Substanța cerebrală cenușie și albă. Eul și creierul. Migrena. Omul și mediul său înconjurător. Forțe constructive și deconstructive. Anotimpurile și procesul vegetal. Carcinomul: devenire pământească; vâscul nu atinge pământul. Dezvoltare și boală. Curajul de a vindeca.

ARTA VINDECĂRII DIN PUNCTUL DE VEDERE AL ȘTIINȚEI SPIRITUALE

CONFERINȚA A ZECEALondra, 28 august 1924
Mijloacele de a dobândi cunoștințe cu privire la sănătate și boală. Exerciții sufletești pregătitoare în vederea cunoașterii suprasensibile. Corpul eteric, un element centrifug; corpul fizic, supus gravitației. Corpul astral, sensibilitate, construcție și deconstrucție. Gândirea, simțirea și voința se întrepătrund la animal, pe când la om sunt distincte. Organizare a Eului și structură cerebrală. Raporturile dintre cele patru părți constitutive. Raporturi spirituale în formarea cuarțului și a acidului carbonic. Eul și SiO2, corpul astral și CO2. Predominanța corpului eteric în carcinom și a corpului astral în boala lui Basedow.
CONFERINȚA A UNSPREZECEALondra, 29 august 1924
Raportul dintre spiritualitatea din natură și spiritualitatea din organismul uman. Starea minerală ‒ Eul; starea vegetală ‒ corpul astral; starea animală ‒ corpul eteric. Cancerul și vâscul. Boala lui Basedow și oxidul de cupru. Studiul stărilor de veghe și somn conduce la înțelegerea acțiunii plumbului și a sclerozei. Prepararea remediilor ținând seama de forțele spirituale. Nemurire și viață imaterială. Boli ale copilăriei, rahitism, tratament cu fosfor. Medicină antică a Misteriilor și știință inițiatică modernă.

Note

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

Ediția Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner