Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

CONSIDERAȚII ESOTERICE ASUPRA LEGĂTURILOR KARMICE
VOLUMUL II

GA 236

coperta cartii
Șaptesprezece conferințe prezentate la Dornach între 6 aprilie și 29 iunie 1924

Traducere după:
Rudolf Steiner
Esoteriche Betrachtungen karmischer Zusammenhänge. Zweiter Band
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1994
GA 236

În limba franceză:
Le Karma – considérations ésotériques, II,
Traducerea în limba franceză: Henriette Bideau


Traducător: Nicolae Ioan Crăciun
Lector: Ligia Sălăgeanu

ISBN 973-8313-41-4
©2002 Editura TRIADE Cluj-Napoca




Considerații esoterice asupra legăturilor karmice
VOLUMUL I Douăsprezece conferințe, prezentate la Dornach în 16, 17, 23 și 24 februarie, 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22 și 23 martie 1924 (GA 235)
VOLUMUL II Șaptesprezece conferințe, prezentate la Dornach în 6, 12, 23, 26 și 27 aprilie, 4, 9, 10, 11, 16, 18, 29 și 30 mai, 4, 22, 27 și 29 iunie 1924 (GA 236)
VOLUMUL III Legăturile karmice din cadrul Mișcării antroposofice. Unsprezece conferințe, prezentate la Dornach în 1, 4, 6, 8, 11, 13 și 28 iulie, 1, 3, 4 și 8 august 1924 (GA 237)
VOLUMUL IV Viața spirituală a prezentului în relație cu Mișcarea antroposofică. Zece conferințe, prezentate la Dornach în 5, 7, 10, 12, 14, 16, 18, 19, 21 și 23 septembrie, precum și „ultima cuvântare”, din 28 septembrie 1924 (GA 238)
VOLUMUL V Șaisprezece conferințe, prezentate la Praga între 29 și 31 martie și în 5 aprilie, la Paris, între 23 și 25 mai, și la Breslau, între 7 și 15 iunie 1924 (GA 239)
VOLUMUL VI Cincisprezece conferințe: la Berna în 25 ianuarie și 16 aprilie, la Zürich în 28 ianuarie, la Stuttgart în 6 februarie, 9 aprilie și 1 iunie, la Arnheim între 18 și 20 iulie, la Torquay în 12, 14 și 21 august, și la Londra, în 24 și 27 august 1924 (GA 240)

În legătură cu tema „Reîncarnare și karmă” indicăm și următoarele volume din Operele Complete ale lui Rudolf Steiner:

Reîncarnare și karmă, reprezentări necesare din punctul de vedere al științelor moderne ale naturiiCum acționează karma, 1903 (în volumul «Lucifer-Gnosis», GA 34, și ca lucrare separată)
Principiul economiei spirituale cu privire unele probleme ale reîncarnăriiUn aspect al conducerii spirituale a omenirii, 1909 (GA 109/111)
Manifestările karmei, 1910 (GA 120)
Istorie ocultă. Considerații esoterice asupra unor raporturi karmice ale unor personalități și evenimente din istoria lumii, 1911 (GA 126)
Reîncarnare și karmă și importanța lor pentru cultura și civilizația actuală, 1912 (GA 135)




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise, conferințe, opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35), el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS [Notă]


CONSIDERAȚII KARMICE CU PRIVIRE LA DEVENIREA ISTORICĂ A OMENIRII

PRIMA CONFERINȚĂDornach, 6 aprilie 1924
Baco de Verulam și Amos Comenius. Marx și Engels. Otto Hausner.
CONFERINȚA A DOUADornach, 12 aprilie 1924
Aspectul esoteric în mișcarea antroposofică actuală. Colaborarea în existența preterestră a sufletelor legate din punct de vedere karmic. Efectul impulsurilor emanând de la Bacon asupra lui Leopold von Ranke și al impulsurilor emanând de la Comenius asupra lui Schlosser. Prelungirea influențelor dintr-o încarnare în alta. Conrad Ferdinand Mayer.
CONFERINȚA A TREIADornach, 23 aprilie 1924
Viața istorică a omenirii trebuie să fie privită în legătură cu studierea omului însuși. Omul însuși transportă epocile anterioare în epocile următoare. Pestalozzi, Conrad Ferdinand Meyer, Emerson, Herman Grimm.
CONFERINȚA A PATRADornach, 26 aprilie 1924
Cum stau lucrurile cu reîncarnarea vechilor inițiați? Deosebirile între viețile pământești succesive, necesitatea adaptării la noile condiții de civilizație și la noile condiții ale corpului fizic. Vechea înțelepciune este ascunsă, dar ea nu se pierde; ea reapare într-o altă formă. Misteriile Asiei de Sud-Vest în primele secole ale erei creștine. Vechea înțelepciune inițiatică dobândită în timpul încarnărilor anterioare este cea care stimulează acum creația poetică. Ibsen, Frank Wedekind, Hölderlin, Hamerling.
CONFERINȚA A CINCEADornach, 27 aprilie 1924
Miraculosul în viața cotidiană. Specificul imprimat caracterelor omenești ca urmare a evenimentelor istorice care devin impulsuri ale sufletului pentru viețile pământești următoare. Prințul moștenitor Rudolf. Binele și răul în lumina karmei. Problema destinului ca experiență morală a omului. Semnificația arhitecturii templului, a cultului și a meditației în imagini: aprofundarea cunoașterii interioare și impresii senzoriale cu efect vindecător. Goetheanumul trebuia să constituie un mijloc de educare în vederea viziunii karmice.

CONSIDERAȚII KARMICE CU PRIVIRE LA VIAȚA UMANĂ INDIVIDUALĂ

CONFERINȚA A ȘASEADornach, 4 mai 1924
Studiul obiectiv al karmei introduce o etică vie în atitudinea noastră sufletească. Puțini oameni au înclinația de a se detașa de sine pentru a se dărui altuia; năzuința spirituală conține în sine pericolul unui egoism sporit. Compensarea karmică între oamenii legați din punct de vedere karmic prin faptul că trăiesc împreună între moarte și o nouă naștere; ieșim din noi înșine pentru a pătrunde în celălalt. Karma își proiectează umbrele sau luminile. Exerciții practice cu privire la karmă, prin eliminarea omului vizibil, astfel încât în dosul lui să devină vizibile impulsurile saturniene, solare și lunare.
CONFERINȚA A ȘAPTEADornach, 9 mai 1924
Mișcările intime ale sufletului care ne permit să învățăm să percepem karma. Primii pași pe drumul cunoașterii constau în a găsi un punct de vedere just prin faptul că ne pătrundem de înțelepciunea prezentă în organizarea lumii. Apoi trebuie să știi să aștepți. Când facem să urce în conștiență, în mod energic, ceea ce am trăit, corpul astral dă formă imaginii în etericul exterior. Mai târziu, aceste imagini impregnate astfel de substanță sunt prelucrate de corpul eteric și după aceea de corpul fizic. Efortul spiritual în activitatea sufletului, precum și atitudinea echilibrată a capului și a inimii, sunt necesare pentru ca voința să se metamorfozeze în viziune.
CONFERINȚA A OPTADornach, 10 mai 1924
Considerații karmice cu privire la forma exterioară a omului, la fizionomia și la jocul mimicii sale. Materia este manifestarea exterioară a elementului sufletesc-spiritual; forma umană și posibilitățile ei de mișcare sunt o imagine a lumii spirituale. Capul, sistemul ritmic și sistemul metabolismului și al membrelor sunt integrate în curentul evoluției karmice.
CONFERINȚA A NOUADornach, 11 mai 1924
Configurația karmei este determinată de niște corelații legice, prin care se elaborează și aspectul etic și spiritual din viața umană. Relația dintre elaborarea karmei și vechii Învățătorii originari ai omenirii, actualii locuitori ai Lunii. Imaginile negative ale faptelor umane. Viața în lumea sufletelor cu ocazia parcurgerii în sens invers a drumului de-a lungul nopților pământești ale vieții precedente. Mult mai intense decât experiențele pământești sunt imaginile a ceea ce trăiește omul în regiunea ființelor lunare, datorită faptului că ele impregnează aceste imagini cu substanță cosmică. Cum să regăsim înțelepciunea originară. Cele zece concepte ale lui Aristotel ne permit să descifrăm scrierea cosmică. Modelul personajului Strader și al lui Jakob Frohschammer, așa cum pot fi observați în timpul călătoriei în sens invers care urmează după moarte. Transformări radicale ce se produc după moarte sub influența acestor forțe cu totul diferite de forțele pământești. Germenele karmei, imaginile negative înscrise în eterul cosmic, le regăsim la reîntoarcere și le integrăm voinței noastre pământești.

ELABORAREA KARMEI ÎN TIMPUL PARCURGERII ÎN SENS INVERS A VIEȚII PĂMÂNTEȘTI IMEDIAT DUPĂ MOARTE

CONFERINȚA A ZECEADornach, 16 mai 1924
Deosebiri între influențele lumii pământești și cele ale lumii extrapământești asupra elaborării karmei. După ce a trăit împreună cu entitățile lunare, omul se ridică spre Ierarhii. Trecerea prin sferele planetare. În domeniul acțiunilor solare, legile spirituale și legile naturii sunt una. Elementul cu adevărat uman provine din existența solară; elementul pământesc nu este decât o imagine a acestuia. Ceea ce este rău în karmă este părăsit la intrarea în existența solară; regăsim răul când ne întoarcem înapoi din existența cosmică și traversăm regiunea lunară. Homunculusul din „Faust” de Gotehe. În timpul existenței solare iau naștere predispozițiile pentru o stare de sănătate bună; boala apare în regiunea subsolară. Legile naturii nu au valabilitate în domeniul Ierarhiei a doua. Legile spirituale sunt din nou transformate și transpuse în fizic în regiunea primei Ierarhii.
CONFERINȚA A UNSPREZECEADornach, 18 mai 1924
Entitățile Cosmosului spiritual iau parte la karma oamenilor. Privire asupra legăturii omului cu ființele pământești. El poartă în sine în mod spațial regnurile exterioare ale naturii, și în mod temporal regnurile Ierarhiilor superioare. Karma: cerințe și împliniri. Nenaștere și nemurire. Capacități reduse ale inteligenței moderne. Două exemple care arată cum intelectualismul materialist a secat forțele prezente în tinerețe. Cunoașterea a ceea ce ne leagă de Ierarhiile superioare este ceea ce ne dă forța de a ne menține în spiritual.
CONFERINȚA A DOUĂSPREZECEADornach, 29 mai 1924
Intervenția ordinelor ierarhice și reflectarea în viața umană a ființelor spirituale ale sistemului planetar. Cunoașterea imaginativă și cunoașterea inspirată a vieții de după moarte. Regiunea Lunii, a lui Mercur și a lui Venus, existența solară, regiunea lui Marte, a lui Jupiter și a lui Saturn. Prelucrarea karmei în colaborare cu entitățile superioare. Voltaire, Eliphas Lévi și Victor Hugo.
CONFERINȚA A TREISPREZECEADornach, 30 mai 1924
Putem ajunge la înțelegerea relațiilor karmice numai dacă putem privi ceea ce se întâmplă în dosul conștienței obișnuite, așadar, dacă observăm ființa umană așa cum se oferă ea cunoașterii suprasensibile. Prin exerciții care ne conduc la formarea viziunii de ansamblu a tabloului vieții se poate întrerupe legătura interioară dintre viața sufletească și corpul fizic – rămânând, totuși, în acest corp –, atât în cadrul cunoașterii imaginative, cât și în cadrul cunoașterii inspirate. Atunci putem percepe ce este în corpul fizic. Atunci, corpul fizic apare drept purtătorul unor entități spirituale. Karma noastră este formată de Zeii care se află în noi. Libertatea nu începe decât cu dezvoltarea sufletului conștienței; aceasta este o latură; cealaltă latură o constituie Ierarhiile care se află în om. Destinul uman este o problemă a Zeilor. Acceptându-și cu seninătate destinul, omul primește impulsurile spirituale cele mai puternice. Dramele-misterii ale lui Rudolf Steiner.

FORMA COSMICĂ A KARMEI ȘI STUDIUL INDIVIDUALIZAT AL CORELAȚIILOR KARMICE

CONFERINȚA A PAISPREZECEADornach, 4 iulie 1924
Ideea de Rusalii ca temelie a simțirii necesară pentru înțelegerea karmei. Suprasensibilul este perceptibil în Cosmos. Albastrul cerului, configurația stelelor, Sinea spirituală.
CONFERINȚA A CINCISPREZECEADornach, 22 iulie 1924
Sentimentul de responsabilitate față de comunicările din lumea spirituală. Biografia în sens spiritual-științific. Unde se manifestă karma omului pentru viziunea superioară? Transformarea în karmă a faptelor săvârșite în timpul zilei, cufundarea în trăirile-amintiri ale vieții pământești individuale în timpul somnului. La fel cum omul trăiește în dosul gândurilor-amintiri, în dosul gândurilor cosmice trăiesc Ierarhiile. Karma constă în porțiunea de Cosmos pe care o vedem, și aceasta ne este repartizată de lumea Ierarhiilor, care îndreaptă asupra vieților noastre pământești anterioare o privire retrospectivă. Cosmosul le aduce oamenilor în întâmpinare prima formă a karmei.
CONFERINȚA A ȘAISPREZECEADornach, 27 iunie 1924
Legături karmice între grupuri de oameni. Intervenția Ierarhiilor în viața omului. Raportul dintre evenimentele naturii exterioare și evenimentele karmei omenirii Desfășurarea karmei și repercusiunea sa asupra naturii: erupțiile vulcanice, cutremurele de pământ, inundațiile ș.a.m.d. Acțiunea Ierarhiei a doua în elementul solar. „Soarele de la miezul nopții”. „Ivirea zorilor”. Ierarhia a treia se desprinde planând din Ierarhia a doua și acționează pe suprafața Pământului în timpul somnului nostru asupra urmelor lăsate de gândurile noastre. În urzirea și în activitatea Ierarhiei a doua intervine, traversând Pământul până în partea sa ascunsă, prima Ierarhie, care acționează împreună cu Ierarhia a doua asupra Eului nostru și asupra corpului nostru astral. Viziunea inițiatică sub formă de imagini în cult.
CONFERINȚA A ȘAPTESPREZECEADornach, 29 iunie 1924
Karma din punctul de vedere al momentului prezent al istoriei lumii. Formele de organizare socială din lume se formează sub influența unor reprezentări materialist-fantasmagorice. Evenimentele naturale produse de elementele naturii și evenimentele cauzate de cuceririle civilizației. În formele pe care le iau la oameni faptele divine intervin puterile luciferice și ahrimanice. Karma acționează diferit în evenimentele produse de elementele naturii și în catastrofele legate de civilizație. Intervenții în legile naturale ale evoluției Pământului ale forțelor rămase în Pământ din timpul vechiului stadiu lunar și folosirea lor de către puterile ahrimanice. Când mor oameni tineri în catastrofe provocate de elementele naturii, un element destinat Pământului se introduce în lumea spirituală. În cazul unei catastrofe naturale, consecința karmică este o intensificare a facultăților intelectuale; în cazul unei catastrofe cauzate de cuceririle civilizației, avem o consolidare a facultăților legate de voință. Rătăcirile civilizației fac să intervină un element luciferic care după moarte acționează în lumea spirituală sub forma unui întuneric dens. Acolo, Ahriman le poate folosi pentru a transforma ceea ce se menține în Pământ din stadiul lunar. Impulsurile distructive din sânul civilizației se transformă atunci în erupții vulcanice, cutremure de pământ ș.a.m.d. Zeii buni se străduiesc să readucă aceste destine pe calea justă; în cursul acestei lupte spirituale, destinul oamenilor și cel al Zeilor se împletesc. Nefericirea există în lume pentru ca Zeii să o poată transforma în fericire. Cunoașterea karmei este tărâmul sacru al Spiritului pe care putem apuca mâna ce ne-o întind Zeii.

Note

Rudolf Steiner – despre stenogramele conferințelor sale

DESENELE LA TABLĂ

Ediția operelor complete ale lui Rudolf Steiner