Bazele textului: Prima publicare a acestor notițe s-a făcut în anii 1942/43 în foaia de știri pentru membrii Societății Antroposofice Generale, „Was in der Anthroposophischen Gesellschaft vorgeht-Nachrichten für deren Milglieder” (supliment al săptămânalului „Das Goetheanum”), și anume după notițele Mathildei Scholl. Pentru această ediție s-au consultat însă toate documentele existente în arhiva operei postume a lui Rudolf Steiner. Printre acestea, un ajutor important pentru corecturile de text l-au constituit în primul rând notițele Mariei Steiner-von Sivers, cu excepția celor pentru conferințele 25 și 26, la care ea nu a avut notițe.
Acolo unde în notițele de mână sunt marcate lipsuri, ele au fost semnalate în această ediție a cărții, pentru a aminti cititorului caracterul de notițe al textului. Frazele incomplete au fost completate de editor prin inserări puse în paranteze drepte [ ].
Titlul cărții: Este original, prin faptul că Rudolf Steiner a ținut cursul sub această denumire.
Unele dintre notele care urmează se datorează lui Günther Schubert († 1969), care s-a îngrijit de prelucrarea textului pentru publicarea în Foaia de știri din anii 1942/43.
Operele lui Rudolf Steiner din ediția Opere complete (Gesamtausgabe – GA) sunt indicate în note cu numărul lor bibliografic.
*
„Conștiența astrală
Cea a unor plante (de exemplu a celor excitabile), a furnicilor, păianjenilor și a unor fluturi de noapte (indieni), însă nu a albinelor.
Animalele vertebrate în general nu au această conștiență, însă mamiferele placentare au toate posibilitățile conștienței omenești, deși ele în prezent dormitează, desigur.
Idioții trăiesc pe acest plan. Expresia obișnuită, «și-a pierdut mințile» este un adevăr ocult. Căci dacă datorită unei spaime sau dintr-o altă cauză latura inferioară, afectivă, a sufletului a paralizat, conștiența ajunge pe planul astral. Studierea demenței, a alienării, va arunca multă lumină asupra acestor puncte. Acesta ar putea fi numit «planul nervos». El este recunoscut cu ajutorul «centrilor noștri nervoși», despre care fiziologia nu știe nimic, de exemplu, clarvăzătorul citește legat la ochi, citește cu vârful degetelor, cu cavitatea stomacală ș.a.m.d. Acest simț este foarte dezvoltat la surdo-muți.
Conștiența kama-pranică
Conștiența generală de viață aparține întregii lumi obiective, chiar și pietrelor; căci dacă pietrele nu ar fi vii, nu s-ar degrada, nu ar putea împroșca scântei ș.a.m.d. Afinitatea dintre elementele chimice este o revelare a acestei conștiențe kamice.
Conștiența kama-manasică
Conștiența instinctivă a animalelor și a idioților în gradele acesteia cele mai de jos, planurile simțirii senzoriale: în om acestea sunt raționalizate. De exemplu, un câine închis într-o cameră are instinctul de a ieși afară, însă nu poate deoarece instinctul său nu a devenit suficient de rațional pentru a găsi mijloacele ca să o facă; omul în schimb apreciază imediat situația și se eliberează. Gradul cel mai înalt al acestei conștiențe kama-manasice este conștiența psihică. Există astfel șapte grade, de la cel instinctiv-animalic până la cel instinctiv-raționalizat și psihic.”
Epoca de aur Epoca de argint Epoca de bronz Epoca întunecată Epoca noastră |
= Krita Yuga = Treta Yuga = Dvapara Yuga = Kali Yuga cuprinde |
= aprox. 20.000 ani = aprox. 15.000 ani = aprox. 10.000 ani = aprox. 5.000 ani următorii 2.500 ani |