Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

CONSIDERAȚII ESOTERICE ASUPRA LEGĂTURILOR KARMICE
VOLUMUL V

GA 239

Șaptesprezece conferințe prezentate la Praga, Paris și Breslau
între 29 martie și 15 iunie 1924


Traducător: Nicolae Ioan Crăciun
Lectori: Ligia Sălăgeanu, Delia Popescu

©2003 Editura TRIADE Cluj-Napoca
ISBN 973-8313-51-1
coperta cartii

Traducere după:
Rudolf Steiner
Esoteriche Betrachtungen karmischer Zusammenhänge. Fünfter Band
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1985
GA 239

În limba franceză:
Le Karma – considérations ésotériques, V,
Traducerea în limba franceză: Henriette Bideau

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca



Considerații esoterice asupra legăturilor karmice
VOLUMUL I Douăsprezece conferințe, prezentate la Dornach în 16, 17, 23 și 24 februarie, 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22 și 23 martie 1924 (GA 235)
VOLUMUL II Șaptesprezece conferințe, prezentate la Dornach în 6, 12, 23, 26 și 27 aprilie, 4, 9, 10, 11, 16, 18, 29 și 30 mai, 4, 22, 27 și 29 iunie 1924 (GA 236)
VOLUMUL III Legăturile karmice din cadrul Mișcării antroposofice. Unsprezece conferințe, prezentate la Dornach în 1, 4, 6, 8, 11, 13 și 28 iulie, 1, 3, 4 și 8 august 1924 (GA 237)
VOLUMUL IV Viața spirituală a prezentului în relație cu Mișcarea antroposofică. Zece conferințe, prezentate la Dornach în 5, 7, 10, 12, 14, 16, 18, 19, 21 și 23 septembrie, precum și „ultima cuvântare”, din 28 septembrie 1924 (GA 238)
VOLUMUL V Șaisprezece conferințe, prezentate la Praga între 29 și 31 martie și în 5 aprilie, la Paris, între 23 și 25 mai, și la Breslau, între 7 și 15 iunie 1924 (GA 239)
VOLUMUL VI Cincisprezece conferințe: la Berna în 25 ianuarie și 16 aprilie, la Zürich în 28 ianuarie, la Stuttgart în 6 februarie, 9 aprilie și 1 iunie, la Arnheim între 18 și 20 iulie, la Torquay în 12, 14 și 21 august, și la Londra, în 24 și 27 august 1924 (GA 240)

În legătură cu tema „Reîncarnare și karmă” indicăm și următoarele volume din Operele Complete ale lui Rudolf Steiner:

Reîncarnare și karmă, reprezentări necesare din punctul de vedere al științelor moderne ale naturiiCum acționează karma, 1903 (în volumul «Lucifer-Gnosis», GA 34, și ca lucrare separată)
Principiul economiei spirituale cu privire unele probleme ale reîncarnării – Un aspect al conducerii spirituale a omenirii, 1909 (GA 109/111)
Manifestările karmei, 1910 (GA 120)
Istorie ocultă. Considerații esoterice asupra unor raporturi karmice ale unor personalități și evenimente din istoria lumii, 1911 (GA 126)
Reîncarnare și karmă și importanța lor pentru cultura și civilizația actuală, 1912 (GA 135)




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise, conferințe, opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35), el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.

În conferința din 22 iunie 1924 Rudolf Steiner a remarcat că redarea celor spuse în conferințele din acest volum nu ar trebui să se facă decât prin citirea exactă a textului.




CUPRINS [Notă]

CONSIDERAȚII KARMICE ASUPRA CORELAȚIILOR KARMIC-ISTORICE

PRIMA CONFERINȚĂPraga, 29 martie 1924
Eroarea civilizației noastre. Înțelepciunea originară. Iluminarea în Misterii și Învățătorii originari. Entitățile lunare și entitățile solare. Puncte de vedere pentru înțelegerea destinului uman. Garibaldi.
CONFERINȚA A DOUAPraga, 30 martie 1924
Cronica Akasha. Spațiul negativ al Soarelui și ființele solare. Comlucrarea Ierarhiilor și influența lor asupra omului după moarte. Trupul eteric sesizează misterele astrelor în existența de după moarte. Pregătirea și elaborarea organelor viitoare ale omului prin intermediul scrierii morale și eterice a astrelor. Relații sufletești care conduc dintr-o viață pământească în alta; transformarea acestor puteri. Pătrunderea esenței bolii.
CONFERINȚA A TREIAPraga, 31 martie 1924
Viața omului în trup fizic în domeniul ordinii naturale, și în trup spiritual în domeniul Ierarhiilor superioare. Imaginile și acțiunile lumii spirituale se dezvăluie omului și provoacă în el, când coboară spre Pământ, dorința unei compensări. – Misterul de pe Golgotha și mahomedanismul. Influența arabismului și a Cruciadelor asupra formelor de gândire europene. Curtea lui Harun al Rashid, cultivarea științelor și artelor. Baco de Verulam și Amos Comenius. Evoluția sufletelor de la o epocă la alta. Realități privite din punct de vedere istoric.
CONFERINȚA A PATRAPraga, 5 aprilie 1924
Înțelegem natura umană numai dacă înțelegem Cosmosul. Exemple referitoare la transportarea acțiunilor dintr-o viață în alta. Tovarășii lui Garibaldi. Lord Byron. Marx. Muavija – Wilson. – Cei născuți de două ori. O epopee dramatică pierdută despre Misterul solar: transformarea entității umane prin jertfa intelectului. Maurice Maeterlinck despre Rudolf Steiner.

ANTROPOSOFIA CA BAZĂ A CUNOAȘTERII SPIRITUALULUI DIN LUME ȘI DIN OM ȘI CA IMPULS SUFLETESC PENTRU O VIAȚĂ MORALĂ ȘI RELIGIOASĂ

CONFERINȚA A CINCEAParis 23 mai 1924
Distrugerea Primului Goetheanum și Congresul de Crăciun 1923/1924 ca nou impuls pentru mișcarea antroposofică. – Ființa omului în viața dintre moarte și o nouă naștere, considerată sub cele trei aspecte: al „morții”, al „dispariției vieții pământești”, și al „stelelor”, pe baza treptelor de cunoaștere: Imaginația, Inspirația și Intuiția. Sfera Lunii. Întâlnirea cu Învățătorii originari al omenirii. Modelul personajului Strader. Pătrunderea sufletului în Cosmos, trăirea retrospectivă a vieții pământești ca prim germene pentru o nouă încarnare. Trăirea suferințelor pricinuite altor oameni.
CONFERINȚA A ȘASEAParis, 24 mai 1924
Natura vindecării. Misterul sferei lui Mercur. Regiunea existenței venusiene. Viața pe Soare. Compensarea răului din om în această sferă.
CONFERINȚA A ȘAPTEAParis, 25 mai 1924
Ierarhiile regiunii solare. – Intervenția lui Christos în sfera solară. – Ascensiunea sufletului uman spre existența de pe Marte, Jupiter și Saturn. – Formarea karmei pentru noua viață pământească în aceste regiuni din perspectiva Ierarhiilor superioare. Amprenta individuală pe care o primește karma la trecerea prin aceste trei sfere, prezentată cu ajutorul a trei exemple: Voltaire (Marte), Victor Hugo (Saturn) și Eliphas Lévi (Jupiter).

KARMA CA PLĂSMUIRE A DESTINULUI VIEȚII UMANE

CONFERINȚA A OPTABreslau, 7 iunie 1924
Sfera Lunii și Învățătorii originari ai omenirii. Primul germene al karmei.
CONFERINȚA A NOUABreslau, 8 iunie 1924
Formarea predispozițiilor karmei în lumile stelare.
CONFERINȚA A ZECEABreslau, 9 iunie1924
Sufletele umane se apropie treptat de Ierarhiile spirituale ridicându-se spre sferele planetare. Omul ca purtător al devenirii istorice a lumii. Sfera înțelepciunii a lui Jupiter. Heinrich Heine. Voltaire. Goethe. Eliphas Lévi.
CONFERINȚA A UNSPREZECEABreslau, 10 iunie 1924
Efecte ale karmei în istoria lumii. Sfera lui Saturn și facultatea de amintire cosmic-universală a ființelor saturniene. Friedrich Schiller. Ernst Haeckel. Victor Hugo.
CONFERINȚA A DOUĂSPREZECEABreslau, 11 iunie 1924
Importanța karmei în viața umană individuală. Karma trecută și karma în devenire. Exemple din „Viața mea”: profesorul de geometrie, Lord Byron. Garibaldi.
CONFERINȚA A TREISPREZECEABreslau, 12 iunie 1924
Viața de gândire trează, viața de simțire visătoare și viața de voință care doarme. Facultate de amintire și limbaj. Perioadele de vârstă în raportul lor cu viața pre-pământească și cu viața pământească precedentă. Considerații istorice în legătură cu observațiile făcute asupra propriei karme. Harun al Rashid și Baco de Verulam. Amos Comenius. Woodrow Wilson.
CONFERINȚA A PAISPREZECEABreslau, 13 iunie 1924
Metodica cercetării karmei.
CONFERINȚA A CINCISPREZECEABreslau, 14 iunie 1924
Momentul trezirii și al adormirii în raport cu trecutul karmic și cu karma în devenire. Modelarea karmei în timpul somnului. Cunoștințe terapeutice.
CONFERINȚA A ȘAISPREZECEABreslau, 15 iunie 1924
Efectele comportamentului nostru moral-sufletesc și transformarea acestora datorită legăturii cu Ierarhiile în timpul vieții dintre moarte și o nouă naștere. Influența karmei trecute asupra formării capului. Karma în devenire acționând în sistemul metabolismului și al membrelor. Pestalozzi. Sarcina cultural-istorică a antroposofiei

NOTE

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

Ediția operelor complete ale lui Rudolf Steiner