Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
ARTA DE A VINDECA APROFUNDATĂ PRIN MEDITAȚIE

Conferințe pentru medici și studenții la medicină

GA 316

Cursul de Crăciun: 8 conferințe, Dornach, 2 – 9 Ianuarie 1924
Cursul de Paști: 5 conferințe, Dornach, 21 – 25 Aprilie 1924
Circulara din 11 Martie 1924
Întrunirea de seara, Dornach 24 Aprilie 1924


Traducător: Ligia Sălăgeanu
Lector: Dr. Corneliu Băbuț

©2005 Editura TRIADE Cluj-Napoca
ISBN 973-8313-94-5
coperta cartii

Traducere după:
Rudolf Steiner
MEDITATIVE BETRACHTUNGEN UND ANLEITUNGEN ZUR VERTIEFUNG DER HEILKUNST
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveţia 1987
GA 316

În limba franceză:
L`art de guérir approfondi par méditation

EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (cap. 35) el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS

CURSUL DE CRĂCIUN

PRIMA CONFERINȚĂDornach, 2 ianuarie 1924
Iluzia reprezentării omului în contururi precise. Omul-apă, câmp de acțiune a corpului eteric; omul-aer, câmp de acțiune a corpului astral. Omul de căldură, instrument al Eului, pătrunde întreg organismul. Viața sufletească are influență asupra organelor prin intermediul eterului căldurii. Organizarea umană implică posibilitatea îmbolnăvirii. Vindecarea pe baza proceselor naturale și a acțiunii lor asupra părților constitutive suprasensibile. Științele naturii trebuie să facă apel la studierea vieții în relație cu Cosmosul. Exemplul furnicilor și rolul acidului formic. Exemplul coacerii smochinei și al procesului zaharat. Trebuie să ne dezvoltăm un simț pentru natură. Microscopia, sursă de iluzii, cum să remediem acest fapt. Lecția pe care ne-o dă stupul.
CONFERINȚA A DOUADornach, 3 ianuarie 1924
Trăsături caracteristice ale celor patru părți constitutive. Organizare a Eului și moarte. Corp fizic și hrănire. Polaritate între eteric și astral. Viață și conștiență. Relații între eteric și astral în boli. Inflamație și proliferare. Viață afectivă și boală. Cum se îmbină cele patru părți constitutive. Ficatul, enclavă a lumii exterioare. Inima, organ de simț pentru lumea interioară. Nu e suficient să vedem doar aspectul exterior al lucrurilor. Să examinăm substanțele conform cu originea lor. Azotul, tot atât de necesar ca oxigenul.
CONFERINȚA A TREIADornach, 4 ianuarie 1924
Forțe pământești și forțe cosmice. Creier și forțe ascensionale. Capul în repaos. Capul, oglindă a Cosmosului. Membrele și forțele pământești. Rolul carbonatului și al fosfatului de calciu. Drumul pe care îl parcurge o substanță este mai important decât prezența ei. Raporturi ale organismului cu fierul, plumbul și magneziul. Predilecția pentru mirosurile urâte. Fluor și magneziu. Procesul-magneziu și ritmul de creștere. Antimoniul și corpul eteric. Diamant, grafit și cărbune.
CONFERINȚA A PATRADornach, 5 ianuarie 1924
Cunoștințe medicale exoterice și esoterice. Deficiențe în domeniul studiilor medicale. Complexul sufletesc-spiritual și germenele fizic. Procese suprasensibile la naștere. Influență a structurii geologice. Mică și rhododendron. Proximitate a remediului. Influență a somnului asupra studiilor medicale. Efect al substratului esoteric asupra calității remediilor. Nihilismul Școlii medicale de la Viena. Permianul, activitatea splinei și drobul (Cytisus Henffelii). Cele trei principii ale naturii: Sulphur, Mercur și Sal. Trezire a simțului medical.
CONFERINȚA A CINCEADornach, 6 ianuarie 1924
Drumul spre spiritual trebuie să răspundă unui impuls interior. Calea esoterică este o cale grea. Forțele cosmice în relație cu planta și cu organismul uman, în special cu capul. Aceste cunoștințe trebuie să fie trăite în mod interior. Legătura cu impulsurile morale. Procesul de meditație. Organizarea Secției medicale de la Goetheanum.
CONFERINȚA A ȘASEADornach, 7 ianuarie 1924
Cunoașterea sistemului osos prin gândire, a omului-apă prin imaginație, a organelor interne prin inspirație și a omului-căldură prin intuiție. Cele două feluri de căldură. Aer și lumină. Metamorfoză a luminii. Chimismul este legat de elementul-apă. Element-pământ și viață. Gândire medicală și terapeutică.
CONFERINȚA A ȘAPTEADornach, 8 ianuarie 1924
Răspunsuri la întrebări: despre magnetismul medical, despre raporturile dintre inimă și uter, despre influența gemelor asupra organelor, despre descompunerea cadavrului, despre autopsie, despre iridioscopie, grafologie etc. Influență a cunoașterii procesului de vindecare asupra vindecării înseși. Reflecții asupra cărții Filosofia libertății. Imaginație și activități musculare. Inspirație și viață a organelor interne. Schiță a unui plan de studii medicale conform cu știința spirituală. Aspect spiritual al bolii; exemplul variolei.
CONFERINȚA A OPTADornach, 9 ianuarie 1924
Edificarea omului. Sufletul aparține sferei luminii, iar trupul – sferei greutății. Meditație asupra aurului: legătura cu Soarele. Temă de meditație asupra luminii și greutății. Efecte ale euritmiei curative.

CURSUL DE PAȘTI

PRIMA CONFERINȚĂDornach, 21 aprilie 1924
Întrebări ale auditorilor referitoare la dificultățile căii esoterice. Răspuns al lui Rudolf Steiner. Esoterismul occidental și emanciparea lui de Cosmosul exterior. Idei călăuzitoare pentru meditație. Formarea corpului uman prin adaptarea sa la condițiile pământești. Curentul ereditar. Scarlatina și rujeola ca expresie a conflictului dintre entitatea spirituală și curentul ereditar. Sugar și lapte matern. Nu a sesiza în mod intelectual, ci „a vedea” lucrurile în mod viu. Viață și forțe cosmice.
CONFERINȚA A DOUADornach, 22 aprilie 1924
Întrebări ale auditorilor referitoare la dificultățile căii esoterice. Răspuns al lui Rudolf Steiner. Esoterismul occidental și emanciparea lui de Cosmosul exterior. Idei călăuzitoare pentru meditație. Formarea corpului uman prin adaptarea sa la condițiile pământești. Curentul ereditar. Scarlatina și rujeola ca expresie a conflictului dintre entitatea spirituală și curentul ereditar. Sugar și lapte matern. Nu a sesiza în mod intelectual, ci „a vedea” lucrurile în mod viu. Viață și forțe cosmice.
CONFERINȚA A TREIADornach, 23 aprilie 1924
Introducere în meditația din conferința a II-a: structurare a omului pe baza forțelor cosmice. Lună, Soare și Saturn. Natura cosmică a metalelor. Moralitatea: o forță ce iradiază din Cosmos. Adevărurile spirituale trebuie trăite prin meditație. Considerații karmice despre sufletele încarnate la începutul secolului.
CONFERINȚA A PATRADornach, 24 aprilie 1924
Gândirea medicală în secolul al 19-lea și în secolul 20 din punct de vedere karmic. Creștinism și arabism. Idei călăuzitoare pentru o meditație: acțiune a lui Saturn, a Soarelui și a Lunii asupra omului sănătos și asupra omului bolnav. Relații karmice cu bolnavul. Creștinizarea medicinei. A gândi cu inima. Caduceul. Ahriman și asigurările medicale; diavolul deghizat în înger.
CONFERINȚA A CINCEADornach, 25 aprilie 1924
Raporturi între părțile constitutive ale omului. Cauze generale ale bolilor. Înțelegerea remediului. Deosebire între bolile fizice și cele mintale. Rolul temperamentelor. Cucerire a imaginației și inspirației prin meditație. Sfârșit al epocii Kali Yuga și posibilități spirituale noi. Mișcările de tineret. Relații între medic și pacienți. A rămâne în legătură cu Goetheanum-ul.

APENDICE

Circulara din 11 Martie 1924

ÎNTRUNIRE DE SEARĂDornach, 24 Aprilie 1924

NOTE

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

DESENELE ȘI NOTAȚIILE LA TABLĂ

Ediția Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner